Epic BBQ hamburger

Epic BBQ hamburger

Een hamburger is geen BBQ-vlees, een hamburger is een BBQ-gerecht. Zo, dat is eruit. Het moet maar eens gezegd. Er is namelijk geen weldenkend mens dat een gehaktschijf, die we hamburger noemen, zo op zijn bord legt en met wat sla en gebakken aardappeltjes naar binnen werkt. Wat we met z’n allen een hamburger noemen, is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een gerecht. Een gerecht met brood en zaken als sla, tomaat, uien, kaas en saus. En dat kan een simpel gerecht zijn, of een over-de-top gerecht. Onze Epic Burger is een voorbeeld van het laatste. We noemen hem niet voor niets episch.

Bereiding

1. Snij de ribeye in fikse brokken en leg die minimaal een uur in een diepvrieszak in de vriezer.

2. Doe een 8 mm-plaat in de gehaktmolen en draai van het bevroren vlees gehakt. Voeg de rub en een ei bij het versgemalen gehakt en meng goed. Vorm grote ballen en maak daar met de hamburgerpers dikke burgers van. Leg iedere hamburger apart verpakt in plasticfolie in de koelkast om op te stijven.

3. Maak een bierbeslag van 150 gr bloem, 250 ml bruin bier, een ei, zout, zwarte peper, knoflookpoeder en gerookte-paprikapoeder. Snij de uien in ringen, haal die door een schaaltje met bloem en daarna door het beslag en frituur ze.

4. Bak in de skillet met een beetje olie 150 gr spekblokjes op indirect vuur tot ze knapperig zijn. Doe ongeveer 50 ml BBQ-saus in een schaaltje en roer de spekjes met het spekvet erdoor om een baconjam te maken.

5. Bak de plakken bacon in de skillet die je net voor de spekblokjes gebruikte.

6. Maak vlak voor het serveren de kaassaus, om te voorkomen dat deze al weer hard geworden is voor je de hamburgers op gaat bouwen. Smelt in de sauspan 100 gr roomboter, voeg 50 gr bloem toe en roer met een garde goed door. Dan handje voor handje 300 gr geraspte cheddar erbij doen en steeds al roerend laten smelten voor je het volgende handje toevoegt.

7. Gril de opengesneden broodjes lichtbruin.

8. Gril de dikke epic burgers indirect tot ongeveer 48 °C kerntemperatuur en gril ze daarna gelijk af boven direct vuur tot ze een kerntemperatuur van 53 tot 55 °C hebben. Gehakt van ribeye kun je als een ribeye garen, dus ook medium rare.

9. Snij de tomaat in dunne plakken, en de jalapeñopeper in ringen. Begin bij het bouwen van de epic burgers met de onderkant van het broodje, dan een blaadje sla, een plak tomaat, een eerste burger, wat gesmolten kaassaus, 2 plakjes chorizo, baconjam, een of twee plakken bacon, de tweede burger, kaassaus, baconjam, wat jalapeñoringen, de burgersaus, plakjes bacon, twee of drie uienringen en dan de bovenste helft van het broodje. Steek een steakmes of lange houten skewer door het hele broodje om je epic burgers overeind te houden.

  • 1 kg ribeye
  • 30 gr all purpose rub
  • 2 eieren
  • 200 gr bloem, plus extra om de uienringen in te dopen
  • 250 ml bruin bier
  • 5 gr zout
  • 5 gr peper
  • 5 gr knoflookpoeder
  • 5 gr gerookte-paprikapoeder
  • 5 uien
  • Olie, om in te bakken
  • 150 gr spekblokjes
  • 50 ml BBQsaus
  • 8 plakken bacon
  • 100 gr roomboter
  • 300 gr geraspte cheddar
  • 4 broodjes
  • 1 tomaat
  • 60 gr jalapeñopeper
  • 1 krop ijsbergsla
  • 8 plakjes chorizo
  • Burgersaus

Benodigdheden

  • Gehaktmolen
  • Hamburgerpers XL
  • Skillet
  • Sauspan
  • Burgerflipper
  • Kernthermometer

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine