Vruchtendessert

Vruchtendessert

Vanwege de dierlijke oorsprong ligt het bij gelatine voor de hand in eerste instantie te denken aan toepassingen in hartige gerechten. Dat is nergens voor nodig. Gelatine is volledig smaakloos en is ook verantwoordelijk voor de luchtigheid van spekkies en marshmallows, de bite van drop en voor de zijdezachte snijbaarheid van panna cotta. En in dit heerlijk zomerse recept houdt het een kleurrijk vruchtendessert bij elkaar. Vruchten ingepakt in huid, dus. Desalniettemin adviseren we dit niet te vermelden bij het opdienen.

Bereiding1. Laat de gelatineblaadjes zacht worden in koud water.

2. Meng alle sappen en dranken met het zout in een pan en zet die op een laag vuur.

3. Voeg de gelatineblaadjes toe en verhit al roerend totdat deze helemaal zijn opgelost.

4. Laat afkoelen in de koelkast tot de massa lobbig is. Dit zorgt ervoor dat de vruchten niet gaan drijven maar straks mooi verdeeld zijn over de vorm.

5. Snijd in de tussentijd het fruit kleiner als dat nodig is, enige onregelmatigheid is wel mooi. Verwijder ongewenste onderdelen zoals pitten en kroontjes.

6. Giet een laagje lobbig sap van ongeveer een centimeter in de vorm en leg daar de vruchten op.
Je kunt kiezen voor alle vruchten lekker rommelig door elkaar, of lagen van verschillende (kleuren) vruchten.

7. Giet de rest van het lobbige sap over de vruchten en zorg dat je afsluit met een halve tot hele centimeter sap.

8. Tik de vorm een paar keer op het aanrecht om eventuele luchtbellen eruit te krijgen.

9. Laat volledig afkoelen in de koelkast; reken op enkele uren.

10. Doop de vorm voor het storten in lauw water net zo lang totdat je bij licht schudden de massa ziet bewegen. Dat betekent dat de inhoud los is gekomen van de vorm. Bij een rubber vorm duurt dat langer dan bij een metalen vorm.

11. Stort de vruchtengelei op een mooi bord.

12. Snijd hem aan met een warm mes en serveer.

Tips & variaties:

 • Voordat u allen besluit in de pen te klimmen: de hoeveelheid gelatine die we in dit recept gebruiken is groter dan op de verpakking staat. Wij hanteren andere verhoudingen!
 • Vul een blik met muffinvormen en je hebt handige eenpersoons-desserts.
 • Vullen en serveren in glazen kan natuurlijk ook. Dan kun je met minder gelatine toe, ongeveer 6 blaadjes per liter sap.
 • Gebruik je een tulbandvorm, vul dan de binnenkant na het storten eventueel met geklopte room.
 • Een kleurrijke variatie aan vruchten werkt goed, maar je kunt ook denken aan alleen maar aardbeien of uitsluitend gele vruchten.
 • Een iets steviger dan normaal gemaakte panna cotta (ongeveer 5 blaadjes gelatine per 500 ml slagroom, met 60 gram suiker en het merg van een half vanillestokje) wordt ook heel mooi; de kleuren tonen zich dan bij het aansnijden pas. Een surprise, dat is pas echt ingepakt. Helemaal gaaf is om panna cotta en heldere gelei te combineren in meerdere lagen.
 • Met een heldere bouillon in plaats van vruchtensap en geblancheerde groente of stukjes ham in plaats van vruchten maak je zo een klassieke aspic. Combineer die liever niet met laagjes panna cotta. 

Bereiden: 1 uur. Afkoelen: 2 uur.

 • 10 blaadjes gelatine
 • 200 ml wittedruiven- of appelsap (Gebruik helder sap, troebel is vaak lekkerder maar levert in dit recept een dof eindresultaat op.)
 • 150 ml gingerale of tonic
 • 150 ml witte wijn (vervang door een van de twee andere dranken als je hem alcoholvrij wilt)
 • 20 ml citroen- of limoensap
 • snufje zout
 • 500 g vruchten: denk aan gehalveerde aardbeien, blauwe bessen, gehalveerde en ontpitte druiven, stukjes mango of perzik, mandarijntjes uit blik. Gebruik geen verse ananas, papaja, vijg of kiwi. Blikvarianten mogen wel.


Materialen: cake- of tulbandvorm met inhoud van 1 liter

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief