Vis met venkel, kikkererwten & tomaat

Vis met venkel, kikkererwten & tomaat

Hugh Fearnley-Whittingstall: ‘Nog een handige manier om vis te bakken op geurige, hartige groenten. Dit is een eenvoudig eenpansgerecht vol heerlijke mediterrane smaken. Je kunt elke soort witte vis gebruiken.’

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Snijd elke venkelknol in zes tot acht partjes en leg ze met de ui, knoflook, tomaten en kikkererwten op een grote bakplaat. Verdeel de citroenschil erover en het paprikapoeder, cayennepeper of de chilivlokken. Besprenkel met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

3. Schep door elkaar zodat alles bedekt is met olie en kruiden. Steek eventueel de takjes rozemarijn ertussen en schuif de bakplaat in de oven. Bak 35-40 minuten tot de groenten goudkleurig en gaar worden; schep halverwege even om.

4. Haal de bakplaat uit de oven. Bestrooi de stukken vis met een snufje zout en versgemalen zwarte peper en leg ze met de huid naar boven tussen de groenten. Zet de bakplaat nog 10-12 minuten in de oven of tot de vis net gaar is. Bestrooi met peterselie of bieslook, als je die gebruikt, verdeel er wat citroensap over en dien meteen op.

Voor 4 personen

  • 2 grote of 3 middelgrote venkelknollen, boven- en onderkant eraf
  • 1 grote ui (bruin of rood), in halve ringen
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 300 g rijpe tomaten, in partjes, of hele kerstomaten
  • blikje van 400 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • fijngeraspte schil en sap van ½ citroen
  • ½ tl pittige gerookte-paprikapoeder, cayennepeper of chilivlokken
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn (optioneel)
  • ca. 600 g witte visfilet, zoals pollak, heek of koolvis of duurzaam gevangen (met MSC-certificaat) schelvis of kabeljauw, in 8 even grote stukken
  • klein bosje peterselie, blaadjes fijngesneden, of een bosje bieslook, fijngeknipt (optioneel)
  • zeezout en zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Blijf gratis op de hoogte