De Franse keuken heeft duidelijk haar sporen nagelaten in Vietnam, dat tot 1954 een Franse kolonie was. Ik heb beide keukens bijeengebracht om restjes zalm te benutten in een tongstrelende salade. Met veel knapperige groenten, grote flinters zalm en een heerlijke dressing is dit gerecht toch supersimpel. De plakjes appel voegen een betoverende touch toe.
1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Scheur het brood in grote rustieke croutons of snijd het in stukjes van 2 cm, besprenkel ze met olijfolie en verdeel ze over een bakplaat. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en krokant zijn (heb je zalmvel, bak dat dan tegelijk knapperig met de croutons). Maak ondertussen de sperziebonen schoon, als je verse gebruikt, en halveer ze. Blancheer de sperziebonen in een pan kokend water met wat zout – reken ongeveer 6 minuten voor verse bonen of 1–2 minuten voor diepvriesbonen. Giet ze af en laat ze even afkoelen.
2 Schil de gember en rasp hem fijn boven een kom en roer de chilipeper, extra vergine olijfolie, wijnazijn en sojasaus erdoor. Houd deze dressing zolang apart. Halveer de komkommer in de lengte, schep met een lepel de zaadlijst eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de radijsjes schoon en halveer ze, snijd de kropjes sla in ongelijke stukken, snijd de appels met een mandoline in dunne plakjes (gebruik debeschermkap), of gebruik een scherp mes, en doe dit alles in een schaal, samen met de krokante croutons en eventueel het zalmvel. Voeg de sperziebonen en grote flinters zalm toe, sprenkel de dressing erover, schep alles goed door elkaar en serveer meteen.
4 personen
• 200 g ciabatta of droog brood
• olijfolie
• restjes zalmvel (optioneel)
• 200 g sperziebonen, vers of uit de diepvries
• 1 duimgroot stukje gember
• ½–1 rode chilipeper, gesneden
• 4 el extra vergine olijfolie
• 3 el wittewijnazijn
• 1 el zoutarme sojasaus
• 1 komkommer
• 1 bosje radijsjes
• 2 kropjes little gem
• 2 appels
• 300 g restjes (gare) zalm
Per portie 458 kcal, 24 g vet (3,7 g verzadigd), 23,7 g eiwit, 32,7 g koolhydraten, 12,9 g suikers
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.