Venkel met gamba’s & amandelen

Venkel met gamba’s & amandelen

De held in dit recept van Rachel Khoo is gepocheerde venkel. Deze zoete smaak combineert fantastisch met de zoute van de gamba’s. De knapperige amandelen brengen het gerechtje in balans.

Bereiding

1 Snijd de venkel in de lengte in 4 parten. Verwijder het loof en leg het even weg voor later. Snijd dan de taaiste topjes eraf en snijd ook de lelijke buitenste blaadjes eraf. Leg de stukken venkel in een niet te grote pan (ze moeten er nét in passen) en giet de melk, room en bouillon erbij. Bestrooi met zout en peper.

2 Breng aan de kook, dek de pan af en laat de venkel op zacht vuur in 15 minuten gaar worden. Voeg de laatste 3 of 4 minuten de gamba’s toe. Haal de pan van het vuur, proef en voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan. Houd de pan continu in beweging.

3 Leg een stuk gepocheerde venkel in een ondiep schaaltje, verdeel de gamba’s erover. Giet er wat van de hete bouillon over en bestrooi met de geroosterde amandelen en venkelloof. Garneer met nog wat citroenrasp en bedruppel met olie.

Tips: Laat de bouillon niet doorkoken, dan gaat hij schiften. Je kunt eventueel ook gekookte garnalen gebruiken. Voeg die pas in de laatste minuut van de kooktijd toe.

Vooruit werken: Je kunt de venkel van tevoren pocheren en dan op laag vuur opwarmen. Rauwe venkel verkleurt als je hem na het snijden te lang laat liggen. Snel in de pan ermee!

4 personen
– 1 grote venkelknol (ongeveer 500 g) of 2 kleintjes
– 200 ml volle melk
– 100 ml single cream of slagroom
– 200 ml warme groentebouillon
– zeezout en witte peper
– 160 g rauwe, gepelde gamba’s, zonder kop
– 30 g geschaafde amandelen
– rasp van 1 onbespoten citroen
– extra vergine olijfolie, om te bedruppelen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief