Vegetarische mini-lasagnes

Vegetarische mini-lasagnes

Ingredienten

Een van de geheimen van goede lasagne is het voorkoken van je pastavellen, zelfs als er op de verpakking staat dat dat niet hoeft. Je kunt dit recept ook gebruiken om een grote schaal lasagne te maken; pas dan wel de baktijd aan.

1 Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de tomaatjes met de snijkantnaar boven op de bakplaat, bestrooi ze met de tijm, besprenkel ze met 4 eetlepels olijfolie en strooi er wat zout en peper over. Bak ze 1¼ uur in de oven, tot de tomaatjes beginnen te karamelliseren.
 

2 Bereid ondertussen de rest van de lasagne voor. Fruit de sjalotten in wat olijfolie in 5 minuten zacht. Bak de knoflook 1 minuut mee. Neem dan de sjalotten en knoflook uit de pan. Sauteer de spinazie op hoog vuur in 3 porties in dezelfde pan tot de blaadjes net zijn geslonken. Neem ze met een keukentang uit de pan en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Meng ze door het sjalotmengsel, voegpeper naar smaak toe. Laat afkoelen.

3 Breng de melk voor de witte saus in een grote steelpan net tegen de kook aan. Schenk in een kan. Smelt de boter in de schoongeveegde pan op middelhoog vuur. Roer de bloem erdoor en bak die 1–2 minuten mee. Neem de pan van het vuur en klop geleidelijk de hete melk erdoor tot je een gladde saus hebt. Zet de pan weer op het vuur en laat de saus wat inkoken. Neem de pan weer van het vuur en roer de helft van de belegen kaas en de helft van de mozzarella erdoor. Proef en voeg zo nodig wat zout en peper toe.

4 Blancheer de lasagnevellen met 2 tegelijk in een pan met water. Kook 2 minuten voor verse lasagnevellen, of 6 minuten voor gedroogde. Laat ze schrikken in ijskoud water en vervolgens uitlekken op keukenpapier.

5 Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep 1–2 eetlepels witte saus in 4 individuele ovenschaaltjes van 5–7,5 cm diep. Leg er een lasagnevel op; snijd het zo nodig bij. Strooi er wat gebakken tomaatjes, spinazie en verkruimelde ricotta over. Herhaal dit met nog 2–3 laagjes witte saus, lasagne, tomaten en spinazie; eindig met groenten en saus. Bestrooi de mini-lasagnes met de rest van de belegen kaas en mozzarella,en zet ze op een bakplaat. Bak ze in 30 minuten goudbruin. Laat ze 10 minuten staan voor je ze opdient.

Per portie 802 kcal 42,2 g vet, (23,1 g verzadigd), 44,4 g eiwit, 56,5 g koolhydraten, 21 g suiker

4 personen

Vulling

• 1,2 kg kerstomaten, gehalveerd

• blaadjes van 5 takjes tijm

• extra vergine olijfolie

• 2 sjalotten, gesnipperd

• 2 tenen knoflook, geperst met wat zout

• 500 g jonge spinazie

• 8–12 verse of gedroogde lasagnevellen

• 350 g verse ricotta



Witte saus

• 600 ml melk

• 25 g boter

• 2 flinke el bloem

• 150 g belegen kaas, geraspt

• 100 g buffelmozzarella, gescheurd


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine