Vegetarisch gebakken rijst

Vegetarisch gebakken rijst

Dit is een heerlijke vegetarische versie van gebakken rijst. Het enige wat je nodig hebt voor dit gerecht is een restje gekookte rijst, enkele verse ingrediënten en een paar minuten tijd. En een kom hete, gestoomde rijst is misschien wel de kern van de Chinese keuken. Bijna iedereen kent gekookte rijst en dat is een prima manier om rijst klaar te maken. Gestoomde rijst is hoe rijst wordt klaargemaakt in een elektrische rijstkoker. Maar je hebt geen rijstkoker nodig om het te maken – alleen een pan en wat koud water!

Ingredienten

1. Was de rijst onder de koude kraan tot het water helder blijft. Doe de rijst in een middelgrote pan en schenk er 750 ml water bij. Kook op hoog vuur tot het water flink kookt en je stoomtunneltjes kunt zien.

2. Draai het vuur laag, leg een goed passend deksel op de pan en kook 12 minuten zonder het deksel op te tillen. Haal de pan van het vuur en roer de korrels snel los met een vork. Leg het deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten staan.

3. Verhit 1 eetlepel olie in een wok op hoog vuur. Draai de wok rond om de zijkanten met een dun laagje olie te bedekken. Voeg de eieren toe en duw ze met een spatel op de hete zijkanten van de wok. Bak 1 minuut, tot de eieren langs de randjes beginnen te stollen. Vouw de eieren om naar het midden. Herhaal dit een paar keer tot de eieren net gestold zijn. Schep op een bord.

4. Veeg de wok schoon en voeg nog 1 eetlepel olie toe. Draai de wok weer rond om de zijkanten met een dun laagje olie te bedekken. Roerbak de ui 2-3 minuten tot hij goudgeel kleurt. Voeg de rijst toe en roerbak nog 2-3 minuten; verkruimel hierbij grotere brokken rijst. Roer de taugé erdoor en bak 1 minuut mee tot hij gaar is.

5. Schenk de sojasaus en sesamolie in de wok en roerbak tot ze door de rijst zijn opgenomen. Roer de eieren en de koriander erdoor. Schep op een bord en dien op.

  • 4 eieren, losgeklopt
  • 1 rode ui, in dunne partjes
  • 200 g taugé
  • klein bosje koriander, blaadjes en steeltjes fijngehakt
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 300 g jasmijnrijst

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten