1. Prak de pruimen met een vork fijn in een grote kom, doe ze samen met de kokosolie in een grote pan en zet op laag tot middelhoog vuur. Roer de notenpasta, raapzaadolie, honing en cayennepeper erdoor en prak dit alles met de bolle kant van een pollepel.
2. Verhit het mengsel 2–3 minuten al roerend op laag vuur, tot het zacht en smeuïg is. Neem de pan van het vuur, roer de geroosterde pompoenpitten samen met de cacaonibs, quinoa en paranoten erdoor. Houd zolang apart.
3. Breng een pan water aan de kook, doe de stukjes chocolade in een hittebestendige kom en zet hem op de pan met zachtjes kokend water ‒ de onderkant van de kom mag het wateroppervlak net niet raken. Verhit de chocolade al roerend op laag vuur tot-ie helemaal is gesmolten.
4. Bekleed een ondiep bakblik (inhoud à 900 gram) met bakpapier. Schep het pruimenmengsel erin en druppel de gesmolten chocolade erover. Strooi het gerookte zeezout erover en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
5. Haal de plak uit de koelkast, snijd hem in 16 repen en doe ze in een luchtdichte trommel (ongeveer 1 week houdbaar).
Voor 16 repen
- 220 g zachte gedroogde pruimen, zonder pit, in stukjes
- 2 el kokosolie
- 150 g amandelpasta, gemengde notenpasta of pindakaas
- 50 ml raapzaadolie
- 1 el vloeibare stroop (agave, dadel of iets anders)
- snuf cayennepeper
- 180 g pompoenpitten, licht geroosterd
- 20 g cacaonibs
- 25 g gepofte quinoa
- 90 g paranoten, geroosterd, gehakt
- 100 g pure chocolade (70 % cacao), in stukjes
- 1 el gerookt zeezout (zie tip)
Tip Je kunt gerookt zeezout kopen bij delicatessenzaken, of koop het online (bijvoorbeeld bij pit-pit.com). Met een rookoventje kun je het ook gemakkelijk zelf maken: verhit de rookoven volgens de instructie en maak van alufolie een soort schaal door de rand een paar keer om te vouwen. Verdeel het zout erover en rook het ongeveer 25 minuten. Laat helemaal afkoelen voordat je het in een potje met deksel doet.