Dit romige risottodessert serveer je met gestoofd herftsfruit zoals bramen en peren. De sinaasappelrasp geeft het geheel een frisse touch.
1 Begin met het herfstfruit: doe de pruimen en partjes peer in een pan met dikke bodem, voeg de suiker, het kaneelstokje en de rasp plus het sap van de grote sinaasappel toe. Leg het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg dan de bramen toe en verhit ze 5 minuten mee. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.
2 Laat twee derde van de boter langzaam smelten in een diepe pan met dikke bodem en roer de vanille en fijngesneden peren erdoor. Roer na 1 minuut de rijst, suiker en tijm erdoor, draai het vuur middelhoog en voeg al roerend de wijn toe. Blijf regelmatig roeren tot de wijn bijna is verdampt en voeg dan geleidelijk de melk toe.
3 Verhit de rijst 16–17 minuten op laag vuur en roer regelmatig zodat het zetmeel uit de rijst vrijkomt en de risotto een zijdeachtige textuur krijgt ‒ als de rijst gaar is, moet-ie heel zacht zijn maar nog niet pappig. Voeg eventueel een scheutje melk of water toe voor de smeuïgheid.
4 Neem de pan van het vuur en roer de rest van de boter door de risotto. Leg het deksel op de pan en laat een paar minuten rusten. 5 Verdeel de risotto over borden, schep op iedere portie wat gestoofd herfstfruit en strooi de sinaasappelrasp en extra tijmblaadjes erover.
Per portie 388 kcal, 10,8 g vet (6,2 g verzadigd), 7,9 g eiwit, 64,2 g koolhydraten, 34,9 g suikers
8 personen
• 50 g boter
• merg van 2 vanillestokjes
• 2 peren, geschild, fijngesneden
• 300 g risottorijst
• 50 g fijne kristalsuiker
• wat takjes citroentijm, plus wat extra blaadjes
• 140 ml witte wijn
• 1 l volle melk
• rasp van 1 sinaasappel
Herfstfruit
• 4 pruimen, gehalveerd, ontpit
• 3 peren, geschild, in partjes
• 75 g lichte basterdsuiker
• ½ kaneelstokje
• rasp en sap van 1 grote sinaasappel
• 150 g bramen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.