Vanille-extract

Vanille-extract

Ingredienten

Ik gebruik vaak vanille-extract, want het geeft een fijne smaak aan koekjes. Met dit recept maak je een grote fles vanille-extract. Maar maak je geen zorgen, door de grote hoeveelheid alcohol die erin zit kun je hem lang bewaren.


1. Schenk 1 à 2 borrelglaasjes wodka uit de fles om plaats te maken voor de vanillestokjes. Snijd de stokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in de fles. Schud de fles en zet deze koel en donker weg.

2.
Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.

Tip: natuurlijk kun je ook kleinere flesjes maken. Gebruik dan 100 milliliter wodka met 2-3 vanillestokjes.


Tip: je kunt ook vanille-extract kopen, maar let er dan wel op dat het extract is en geen aroma. Bij het maken van vanille-aroma, wat onder andere in vanillesuiker zit, wordt gebruikgemaakt van vanilline (dit is geen spelfout), een chemische smaakmaker waar geen vanillestokje aan te pas komt. Deze kunstmatige smaak proef je terug. Als je toch zelf gaat bakken, gebruik dan ook goede ingrediënten.


Dit recept komt uit het boek ‘De Koekjesbijbel’ van Rutger van den Broek (€29,99, Carrera).

  • 1 fles neutrale wodka (700 ml)


  • 15 vanillestokjes  •  

  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief