1. Verwarm de oven voor tot 200 °C (gasstand 6) en vet de donutbakvorm in (van 12 stuks of twee vormen van 6 stuks).
2. Roer alle droge ingrediënten in een grote mengkom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en zet even weg terwijl je de natte ingrediënten klaarmaakt.
3. Prak de dadels fijn met een vork en doe ze met de rest van de natte ingrediënten in de foodprocessor. Pureer tot het een glad mengsel is en schenk in het kuiltje van de droge ingrediënten. Meng de droge en natte ingrediënten voorzichtig met een spatel door elkaar tot alles net gemengd is. Meng niet te lang, anders worden de donuts taai. Schenk het beslag in de cirkels van de donutbakvorm.
4. Bak 12-15 minuten of tot de donuts goudkleurig en luchtig zijn. Haal uit de oven en laat in de bakvorm iets afkoelen. Leg op een rooster en laat helemaal afkoelen of eet de donuts terwijl ze nog warm zijn.
5. Smelt voor de pure-chocoladelaag de chocolade au bain-marie en sprenkel de gesmolten chocolade over de donuts. Schep voor de kokossuikerlaag de suiker en kaneel of het zoethoutpoeder in een plastic zakje. Doop elke donut in de olie, doe in het zakje en schud tot ze er rondom mee bedekt zijn.
Voor 12 stuks | Voorbereiding + bereiding: 35 minuten
Droge ingrediënten:
- 150 g rijstmeel of speltmeel
- 100 g amandelmeel
- 50 g ongezoete kokosrasp
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- ½ tl vanillepoeder of 1 tl vanilleextract
- snufje zeezout
Natte ingrediënten:
- 14 zachte dadels, pit verwijderd
- 250 ml volle ongezoete yoghurt
- 3 scharreleieren
- 5 el virgin kokosolie of roomboter, gesmolten
- 3 el ahornsiroop
Pure-chocoladelaag:
- 60 g pure chocolade van goede kwaliteit (minstens 70% cacao)
Kokossuikerlaag:
- 4 el kokosbloesem- of rietsuiker
- 2 el kaneel of zoethoutpoeder of eetbare roze glitter
- 5 el virgin kokosolie of roomboter, gesmolten