Tiramisu

Tiramisu

Bereiding

Jamie Oliver: ‘Wat mij betreft is tiramisu – en als Italianen het horen, willen ze me vermoorden – in feite de beste trifle ter wereld. De Venetiaanse keuken kent weinig desserts, maar dit is een echte klassieker. Het is eigenlijk een doodeenvoudige combinatie van cake, koffie en room, maar ik vind chocola en koffie zo goed bij elkaar passen dat je er volgens mij absoluut een beetje chocola door moet doen. Ik gebruik in dit recept eiwitten, ook al niet traditioneel, maar die maken het wel heerlijk luchtig en in combinatie met de mascarpone ook wat minder machtig.’ 

1. Zet een glazen kom op een pan zachtjes pruttelend water, maar zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Kruimel 200 gram van de chocola in de kom en houd de andere 50 gram aan één stuk. Doe er de blokjes boter en een snufje zout bij, en wacht ongeveer 5 minuten tot alles gesmolten en gemengd is. Help een beetje door af en toe even te roeren.


2. Bekleed intussen een grote, diepe kom of ronde aardewerken schaal (ongeveer 30 centimeter in diameter en 12 centimeter diep) met lange vingers en giet er voorzichtig de hete koffie overheen. Schenk een paar scheutjes Vin Santo bij de gesmolten chocola, roer het erdoor en sprenkel het mengsel over de lange vingers. Smeer de chocola met een spatel uit zodat je een mooi gelijkmatig laagje krijgt. Zet de schaal even opzij om af te koelen.


3. Scheid de eieren en doe de eiwitten en de dooiers elk in een aparte kom. Doe de suiker (eventueel met een scheutje Vin Santo) bij de dooiers en klop ze gedurende 5 minuten met een handmixer op de hoogste stand, of met de hand, tot de suiker is opgelost en de dooiers bleek en luchtig zijn. Spatel er de mascarpone en de geraspte schil van 1 sinaasappel door.

4. Was en droog de gardes en klop de eiwitten met een snufje zout tot er stijve punten op blijven staan – het moet ongeveer dezelfde consistentie hebben als het mascarponemengsel en moet niet meteen inzakken als je de gardes uit de kom haalt.

5. Spatel met een grote metalen lepel eerst een flinke klodder eiwit door het mascarponemengsel en schep er vervolgens de rest van het eiwit door. Schep en smeer dit mengsel op de lange vingers met chocola in de kom.

6. Strooi er de fijngestampte koffiebonen op. Schaaf de rest van de chocola met een dunschiller of een vlijmscherp mes in sierlijke krullen en strooi die er samen met de helft van de geraspte schil van de tweede sinaasappel overheen. Zet de tiramisu ongeveer 2 uur in de koelkast om hem op te laten stijven.

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie’s reizen’ van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers).

Voor 12 personen

– 250 g pure chocola (70% vaste cacaobestanddelen) van goede kwaliteit

– 50 g boter, in blokjes

– zeezout

– 175 g lange vingers

– 4 dl hete, zoete koffie

– Vin Santo of een andere zoete dessertwijn

– 4 grote eieren, liefst vrije uitloop of biologisch

– 100 g tafelsuiker

– 750 g mascarpone

– 2 sinaasappels

– een paar verse koffiebonen, fijngestampt


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief