Supersonic turbo flapjacks

Supersonic turbo flapjacks

Flapjacks, een soort granolarepen, worden in Engeland altijd gemaakt met bakken suiker, stroop en boter. Gelukkig doen we dat hier anders. Het resultaat is een krokante feel good-reep en doet-je-goed-verwennerij. Iedereen is er gek op!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 150 °C.

2. Bekleed de bodem en wanden van een bakvorm van 18 x 28 centimeter met nat, verfrommeld bakpapier*.

3. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.

4. Verwarm de kokosolie en de honing 5 minuten in een steelpannetje op een laag vuur.

5. Spatel het mengsel door de droge ingrediënten zodat alles nat en is en glanst. Doe het mengsel in de bakvorm en druk het stevig aan met je handpalm of de bolle kant van een eetlepel.

6. Bak de plaatttaart 30-40 minuten tot hij goudbruin is (laat hem niet te donker worden, want dan smaken de flapjacks bitter). Als hij te donker dreigt te worden, bedek je hem na 20-25 minuten met een stuk aluminiumfolie.

7. Haal de bakvorm uit de oven en strijk, terwijl het nog heet is, met de achterkant van een lepel alles mooi glad.

8. Zet de plaattaart minstens 2 uur in de koelkast (met of zonder bakvorm) om goed af te koelen; daarna kun je hem in repen of blokjes snijden.

*Tip Een bakvorm bekleden met een stuk papier: Neem een stuk bakpapier dat veel groter is dan de bakvorm. Houd het papier kort onder stromend water, frommel het op en schud het overtollige water eraf. Dit maakt het papier soepeler, zodat je het makkelijker in de bakvorm kunt plooien. Zorg ervoor dat het bakpapier de bakvorm 3-4 centimeter overlapt)

Voor 1 plaattaart van 18 x 28 cm.

Voorbereiden: 45 minuten. Bakken: 40 minuten

  • 200 gr havervlokken
  • 100 gr amandelmeel
  • 150 gr zachte dadels, gewicht zonder pit, grof gehakt*
  • 65 gr gedroogde bananenchips (zie tip**), grof gehakt
  • 65 gr walnoten, grof gehakt
  • 80 gr sultana’s
  • 30 gr zonnebloempitten
  • 1 theel. gemalen kaneel
  • ¼ theel. gemalen nootmuskaat
  • ½ theel. grove zeezoutvlokken
  • 115 gr kokosolie
  • 6 eetl. honing

*Tip Gebruik een keukenschaar. Met een keukenschaar kun je eenvoudig (gedroogde) dadels, vijgen en abrikozen in stukjes knippen. Het is veel minder plakkerig dan wanneer je dat met een mes doet. Bestrooi de stukjes met een beetje van het afgewogen meel zodat ze niet aan elkaar plakken.

**Tip Bananenchips zijn meestal gedroogd met suiker en honing. Dan is dit recept niet helemaal 100% suikervrij. Een goed alternatief is 30 gram kokoschips en 35 gram gedroogde ananas (in stukjes gesneden). De flapjacks zijn dan wel iets zachter van structuur. Probeer de verleiding te weerstaan om ze te vroeg in stukken te snijden, want dan blijft er alleen (dure) granola achter. Is ook lekker, maar misschien niet wat je in gedachten had.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine