Sticky toffee-dadelcake

Sticky toffee-dadelcake

Alice Zaslavsky: ‘Sticky dadelcake is mijn go-to winterdessert, en de viervoudige gelaagdheid van de hartverwarmende gember maakt dit tot een echte seizoensfavoriet. Maar de toevoeging van pastinaak maakt hier pas echt een feestnummer van. Dit is echt een door-eet-cake, daarom heb ik het recept geschreven voor als je een grote groep vrienden over de vloer hebt, of als je gewoon heel veel wilt overhouden. Voel je vrij om te halveren. Serveer deze cake in een badje van stroperige zoute karamelsaus, plus wat slagroom en ijs. Eventueel overgebleven zoute karamelsaus is de BESTE topping voor roomijs, of welk dessert dan ook.’

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet de bodem en zijkanten van een cakevorm van 3 liter of ovenschaal met hoge randen in.

2. Doe de medjooldadels en de geraspte pastinaak in een mengkom, samen met de gemberwortel, kristalgember, het gemberpoeder en het natriumbicarbonaat en giet hier de
hete ginger ale over. Laat 20 minuten afkoelen.

3. Roer in een grote mengkom de gesmolten boter, suiker en het vanille-extract door met een houten lepel. Voeg de eieren één voor één toe, en roer steeds tot ze helemaal zijn opgenomen. Meng het pastinaak-gembermengsel erdoor. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de zoutvlokken toe en roer tot ze net gemengd zijn.

4. Schep het mengsel in de cakevorm. Schik de pastinaakplakjes over de bovenkant van de cake en gebruik daarbij je rechterhersenhelft voor wat artistieke flair. Bak de cake ongeveer 1 uur, of tot een mes schoon uit het midden van de cake komt. Als de bovenkant te snel bruin wordt, dek die dan de laatste 15 minuten af met aluminiumfolie. Laat de cake in de cakevorm afkoelen op een rooster.

5. Meng alle ingrediënten voor de zoute karamelsaus in een pan en verhit op middelhoog vuur. Laat de saus al roerend aan de kook komen. Zet het vuur lager en laat een paar minuten zachtjes koken totdat de saus wat indikt en van blond naar een diepe karamelkleur verandert. Schep de warme cake op mooie schaaltjes. Schenk er een flinke lepel warme saus overheen.

Tip Medjooldadels zijn groter en zachter dan normale dadels. Je kunt ze vaak vinden bij de verse groenteafdeling van je supermarkt, op de markt bij de notenbar, de groenteman of bij de Turkse supermarkt.

Shortcut Als je niet kunt wachten tot de hele cake klaar is, schep dan wat beslag in een mok en bak dit in de magnetron, in stappen van 30 seconden, tot de cake gaar is. Schep er een grote bol vanilleroomijs op en ga weer lekker verder Netflixen op de bank. No judgement.

Voor 12 porties

  • 300 g medjooldadels (zie tip), ontpit en grofgehakt
  • 400 g geraspte pastinaak (3-4 geraspte pastinaken), plus 1 geschilde en dun gesneden
  • pastinaak ter garnering
  • 2 el gemberwortel, versgeraspt
  • 190 g kristalgember, in plakjes
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl baksoda (natriumbicarbonaat)
  • 250 ml ginger ale, net van de kook
  • 250 g boter, gesmolten
  • 370 g bruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 2 tl natuurlijk vanille-extract
  • 4 eieren
  • 450 g zelfrijzend bakmeel
  • ¼ tl zoutvlokken

Zoute karamelsaus

  • 185 g bruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 300 ml slagroom
  • 1 tl natuurlijk vanille-extract
  • 50 g boter
  • ½ tl zoutvlokken

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief