Spinazieflensjes met kikkererwten

Spinazieflensjes met kikkererwten

Morgen is het St. Patrick’s day en dan moet natuurlijk alles in het GROEN! De spinazie en basilicum in dit recept geven de flensjes hun prachtige, groene kleur en smaak. En het is bovendien ook nog eens ontzettend gezond. De kikkererwten- of paddenstoelenvulling maakt dit gerecht helemaal af. Je kunt natuurlijk ook voor een andere variatie kiezen, zoals een combi van cottage cheese en feta, groentes uit de oven en hummus. Luise verklapt dat zij zelf de laatste flensjes altijd met een zoete bosvruchtencompote eten. Wat zou jij erbij eten? 

Bereiding



1. Breek de eieren in een blender of foodprocessor, voeg de rest van de ingrediënten van het rijstbeslag toe en pureer tot het een glad beslag is. Schenk dit in een kan en laat ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
 
2. Schenk het flensjesbeslag in een blender of foodprocessor, voeg de spinazie en het basilicum toe en pureer tot het een egaal en groen beslag is.
 
3. Maak de romige kikkererwten klaar. Schenk de olie, tahini, het citroensap, de honing of siroop in een middelgrote schaal, bestrooi met zout en peper en klop door elkaar. Rasp de appels of snijd ze in blokjes en voeg ze met de kikkererwten toe aan de schaal. Roer goed om en zet weg.
 
4. Maak de paddenstoelen klaar. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes, hak de knoflook fijn en doe in de pan, samen met de tijm, zout en peper. Bak de paddenstoelen (zonder te roeren) 5 minuten tot ze goudkleurig zijn. Keer om en bak ook de andere kant 5 minuten tot ze gaar en goudkleurig zijn. Haal de pan van het vuur en zet weg.
 
5. Bak de flensjes: verhit een koekenpan van 20 cm met antiaanbaklaag op middelhoog vuur met wat olie. Laat de pan goed heet worden. Klop het beslag kort door, schep 80 ml in de hete pan en draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt raakt met het beslag. Bak 1-2 minuten tot er kleine luchtbelletjes ontstaan en de onderkant goudkleurig is. Keer met een spatel het flensje voorzichtig om en bak de andere kant ook 1-2 minuten tot het flensje gaar en goudkleurig is. Laat op een bord glijden en herhaal met de rest van het beslag (misschien moet je na het eerste flensje het vuur iets lager draaien).
 
6. Schep op elk flensje wat kikkererwten en paddenstoelen, bestrooi met zonnebloempitten, basilicum en cress, bestrooi met zout en peper, voeg een scheutje olie toe, vouw dubbel en dien op.
 
 
 

Voor ongeveer 12 flensjes. Voorbereiding + bereiding: 45 minuten

Spinazieflensjes

  • 1 hoeveelheid rijstbeslag bestaande uit
  • 5 scharreleieren
  • 500 ml plantaardige melk naar keus (zoals havermelk)
  • 150 g rijstmeel
  • 1 el roomboter of virgin kokosolie, gesmolten
  • 1 tl zeezout
  • 50 g spinazie of wilde spinazie, steeltjes verwijderd, of uit de vriezer (ontdooid)
  • 12 verse basilicumblaadjes
  • virgin kokosolie of roomboter, om in te bakken

Romige kikkererwten

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 3 el tahini
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl vloeibare honing of ahornsiroop
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 kleine rode appels, klokhuis verwijderd
  • 2 blikken kikkererwten van 400 g*, afgespoeld en uitgelekt

Gebakken paddenstoeken

  • 2 el extra vierge olijfolie, virgin kokosolie of roomboter
  • 500 g gemengde paddenstoelen, schoongemaakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 2 tl verse tijmblaadjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Opdienen met:

  • geroosterde zonnebloempitten
  • verse basilicumblaadjes
  • verse cress
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra vierge olijfolie

TIP
Je kunt het beslag ook in een grote mengkom met een garde of staafmixer maken.
 
TIP
Je kunt rijstmeel vervangen door gewoon meel of speltmeel (al zijn de flensjes dan niet meer glutenvrij).
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief