Spinazie-munt udon noedels

Spinazie-munt udon noedels

Het lijken wel papardelle, deze spinazie-munt-udonnoedels, maar het zijn toch echt noedels die je bord doen sieren. Prachtig van kleur en lekker ton-sur-ton door de munt en spinazie. Wat kleur eraan toevoegen? Mag best hoor: vul aan naar eigen smaak, met een tomaatje of rode paprika. Want groentes mogen altijd, maar je hoeft ze voor de vitamines niet toe te voegen. De spinazie geeft je al een boost!

Bereiding

1. Blancheer de spinazie 1 minuut in een pan met kokend water. Giet de groente af, laat de blaadjes goed uitlekken en pureer ze met een staafmixer. Leng de spinazie aan met koud water tot 200 ml. Meng in een grote kom het meel, het zetmeel en het zout. Meng er met je vingers beetje bij beetje het spinaziewater door om het deeg gelijkmatig vochtig te maken, totdat het een brosse textuur heeft, vergelijkbaar met kruimeldeeg. Kneed het nog 10 minuten door tot er geen enkel stukje deeg meer in de kom blijft plakken en het deeg mooi glad is. Wikkel het deeg in een vochtige theedoek en laat het 30 minuten tot een uur rusten bij kamertemperatuur.

2. Rol het deeg uit zoals beschreven in het recept voor udonnoedels (zie hieronder) of met een pastamachine. Vorm voor de pastamachine een deegworst en snijd die in vier gelijke stukken. Strooi zetmeel over de deegstukken. Zet de machine op de breedste stand en haal er een stuk deeg door. Kies dan een nauwere stand en haal het deeg er nogmaals door. Herhaal dit op steeds een nauwere stand tot de deegplak een dikte heeft van 2 tot 3 mm (thuis kies ik de standen 0, 2, 4 en 5). Snijd dan met een mes de deegplak overlangs in repen van 2 cm breedte.

3. Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Kook daarin de noedels circa 3 minuten. Giet ze af en stort de noedels in een kom of schaal. Maak midden op de noedels een hoopje van de knoflook, de suiker en het chilipoeder. Verhit in een kleine steelpan de olie tot die gaat roken (doe dan meteen het vuur uit!) Schenk de hete olie over de knoflook, suiker en chilipoeder. Doe de tamari, de azijn en de helft van de munt en de boerenkool erbij en meng alles goed.

4. Verdeel de noedels over de borden en strooi er walnoten en de rest van de munt en de boerenkool over. Serveer het gerecht meteen.

Uitrollen udondeeg:

1. Leg een grote snijplank op de vloer en spreid er een vochtige theedoek over uit. Leg daarop het deeg en dek het af met een tweede vochtige theedoek. (Of doe de deegbal in een grote, stevige en afsluitbare plastic zak; dan zijn de theedoeken overbodig.) Kneed het deeg met je voeten: werk vanuit het midden naar buiten. Maak daarvoor vijftig stapjes naar elke kant tot het deeg mooi plat is. Sla dan de randen terug naar het midden om weer een bal te maken. Duw de plooien glad met je vingers. Wikkel de bal met de naad naar beneden in een vochtige theedoek. Laat het deeg rusten bij kamertemperatuur; ongeveer 1 uur in de zomer, 2 uur in de lente en de herfst en 3 uur in de winter.

2. Strooi royaal aardappelzetmeel over je werkvlak en het deeg. Druk je deegrol midden in de deegbal (die met de naad naar onderen op je werkvlak ligt) en rol de deegrol van je af. Zet de deegrol weer in het midden en rol hem naar je toe. Draai de deegplak een kwartslag en herhaal de vorige stap. Rol de deeglap dan om de deegrol en druk met je handen op de rol om de lap dunner te maken. Laat de lap weer van de rol glijden. Herhaal deze stap tot de lap vierkant en 3 mm dik is.

3. Strooi zetmeel over een snijplank en beide zijden van de deeglap. Vouw de lap driedubbel en snijd hem in repen van 3 mm dik. Strooi er zo nodig extra zetmeel over en haal de noedels van elkaar. Leg ze in bundels op een andere plank.

Voor 4 personen
Voorbereiding: 45 min
Rusten: 30 min-1 uur
Bereiding: 3 min

  • 125 g verse spinazie
  • 350 g tarwemeel, type T55
  • 50 g aardappelzetmeel of tapiocameel
  • 10 g zout

Smaakmakers

  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 2 snufjes ongeraffineerde
  • suiker (zoals palmsuiker of kokosbloesemsuiker)
  • 1-2 el chilipoeder (optioneel)
  • 4 el neutrale, plantaardige olie
  • 4 el tamari (of sojasaus)
  • 2 el Chinese zwarte azijn
  • 1 handvol blaadjes munt, grof gehakt
  • een paar bladeren boerenkool (optioneel), nerf verwijderd, in eenhapsstukken gesneden 20 g walnoten, grof gehakt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine