Smoked caramel apple pecan cobbler

Smoked caramel apple pecan cobbler

In de koude maanden is het fruitschap van de groenteboer niet bepaald flink gevuld. Appels zijn er gelukkig in overvloed en daarmee kkun je dit ultieme comfortfood uit de Amerikaanse keuken maken, een cobbler. Met deze heerlijke combinatie van warm fruit, karamel en een krokante topping komt in deze finale van het Yankee Feast Menu de broeksknoop toch echt onder druk te staan.

Bereiding

Gerookte boter

Vul een cold smoke generator of een eierdoos met rookmot. Verdeel de boter in kleine blokjes op een schotel. Steek het rookmot in de brand zo-dat het gaat smeulen en zet het samen met de boter in een afgesloten bak. Laat de boter 15 minuten rook opzui-gen. Roer de boter eventueel nog een keer door en rook nogmaals enkele minuten. Hoe langer je rookt, hoe ster-ker de rooksmaak in de boter trekt.

Smoked caramel apple pecan cobbler

1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.

2. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in blokjes van 1 x 1 cm, meng ze met de calvados en zet opzij.

3. Verwarm voor de karamel in een sauspannetje de room maar laat hem niet koken. Verwarm in een ander pannetje de suiker met het water op middelhoog vuur en blijf dit mengsel verhitten tot de suiker is opgelost en de vloeistof bruin kleurt. Weersta de verleiding erin te gaan roeren. Zet het vuur uit zodra de karamel mooi goudbruin is en giet voorzichtig de warme room erbij (pas op voor spetters, hete karamel wil je niet op je huid hebben).

4. Roer alles met de gerookte boter tot een egale massa. Bedek de bodem van de gietijzeren skillet(s) met een dun laagje karamel en houd de rest apart.

5. Meng de geweekte appels met de bloem en het zout en verdeel ze over de karamel in je skillet. Meng voor het crumbledeeg de bloem met de suiker, het zout en bakpoeder. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng ze met de bloem. Wrijf alles door je handen tot er een zanderig geheel ontstaat. Doe dit snel, anders smelt de boter door de warmte van je handen. Giet de karnemelk erbij en roer tot een mengsel dat een beetje tussen deeg en beslag in zit. Verdeel dit over de appels; dat hoeft niet al te netjes, er mag hier en daar best een appeltje uitsteken. Snijd de pecannoten grof en verdeel ze over het deeg. Zet de skillet(s) op het rooster van de BBQ, sluit de deksel en bak de cobbler circa 25 minuten, tot het deeg mooi bruin is. Serveer de hete cobbler met vanille-ijs en giet de resterende karamel eroverheen.


Credits beeld: Remco Kraaijeveld

Voor 4 personen. Voorbereiding: 30 minuten. Bereiding: 25 minuten.

Appels

  • 1 kg friszoete appels (bijv. elstar)
  • 4 el calvados
  • 3 el bloem
  • snufje zout

Karamel

  • 200 ml room
  • 200 g suiker
  • 90 ml water
  • 100 g gerookte boter*

Crumbledeeg

  • 130 g bloem
  • 80 g suiker
  • ½ tl zout
  • ½ el bakpoeder
  • 50 g koude gerookte boter*
  • 100 ml karnemelk
  • 100 g pecannoten

Voor erbij

  • vanille-ijs

Benodigdheden

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • 2 sauspannetjes
  • 1 grote of vier kleine gietijzeren skillet(s)
  • mengkom

*Gerookte boter (voor 250g)

  • 250 g boter
  • 40 g rookmot

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine