Pompoen uit de oven met cranberryrijst

Bereiden

'Dit recept is gebaseerd op een van mijn oude favorieten en is een perfecte combi van vulling en langzaam gegaarde pompoen. De smaken gaan fantastisch samen, de textuur is zalig en het ziet er gewoon meesterlijk uit.' Jamie Oliver

1 Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 Was de pompoen, snijd hem voorzichtig in de lengte doormidden, haal er de pitjes uit en houd ze apart. Kerf het vruchtvlees in en hol de pompoenhelften over de hele lengte deels uit om ruimte voor de vulling te maken.

3 Hak het uitgelepelde vruchtvlees en de pitten fijn en zet ze met 2 eetlepels olie in een koekenpan op matig vuur. Pel en hak de ui en knoflook, doe ze erbij en blijf regelmatig roeren, terwijl je de salieblaadjes plukt en ze met de zongedroogde tomaatjes en kastanjes fijnhakt.

4 Roer het mengsel met de rijst, cranberry’s, piment, een snuf zeezout en zwarte peper en een scheutje rode wijn door het pompoenmengsel. Blijf 10 minuten af en toe roeren, of tot alles zacht is.

5 Schep de vulling in de uitgeholde pompoenen en druk de beide helften stevig op elkaar. Wrijf de schil van de pompoen in met olie en een snufje peper en zout en druk er nog wat kruidenblaadjes op als je ze in huis hebt.

6 Leg de pompoen in het midden van een dubbele laag aluminiumfolie, pak hem strak in en leg hem 2 uur in de oven of tot hij zacht en gaar is.

7 Zet de pompoen wanneer hij klaar is op tafel, haal het folie eraf, snijd hem in plakken en serveer met de gebruikelijke garnituur.


Dit recept komt uit 'Jamie Oliver's Kerst Kookboek' (€ 29,99, Kosmos Uitgevers).