Bart van Olphen: ‘Wie is er geen liefhebber van dit beroemde gerecht uit het Midden-Oosten? In plaats van de veel gebruikte tomaten maak ik deze shakshuka met een romige saus van wilde spinazie en zalm. Voor wat pit gaat er groene harissa in de saus. Die is net wat scherper dan de rode variant.’
1. Stamp in een vijzel het venkel- en komijnzaad fijn. Meng de nootmuskaat erdoor.
2. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op halfhoog vuur en verwarm hierin de harissa 1 minuut. Prik een teen knoflook op een vork en voeg de spinazie toe aan de pan. Roer met de vork voortdurend door de spinazie zodat deze een lichte knoflooksmaak krijgt. Als het te droog wordt voeg je een eetlepel water toe. Zet het vuur laag als de spinazie helemaal zacht is geworden.
3. Splits de eieren en bewaar de dooiers in aparte kommetjes; ze moeten heel blijven. Voeg de eiwitten toe aan het spinaziemengsel en roer goed door. Voeg de room en zalm toe en roer goed door. Laat de room op laag vuur in 5-7 minuten tot de helft inkoken.
4. Voeg de dille toe en breng op smaak met zout en peper. Verbrokkel de geitenkaas erover.
5. Maak vier ‘kuiltjes’ in het mengsel en leg hier de eidooiers in. Leg een deksel op de pan en laat de eidooiers in 5-7 minuten stollen.
6. Serveer direct met wat extra takjes dille.
Credits fotografie: David Loftus.
Voor 2 personen. Bereiding 25 minuten.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.