Schuimlagentaart met citroen 

Schuimlagentaart met citroen 

Het kost even wat tijd en moeite, maar dan heb je wel een prachtige schuimlagentaart op tafel staan. De frisse citroen en het knapperige maanzaad gaan erg goed samen. Serveer met een koud glaasje limoncello!

Ingredienten



1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Trek op elk de omtrek van een ronde bakvorm ( Ø 23 cm) om.

2. Maar eerst het eiwitschuim. Mix in een vetvrije schaal de eiwitten op matige snelheid tot zich zachte pieken vormen. Voeg geleidelijk 150 g van de suiker toe. Klop 5-6 minuten op de hoogste snelheid, tot je glanzend, dik schuim hebt.

3. Verdeel het schuim over de twee cirkels op de bakplaten. Strijk één cirkel glad en gebruik de bolle kant van de lepel om op de andere meer textuur aan te brengen – dat wordt de bovenkant van de taart.

4. Bak het schuim 1 uur. Het moet gaar en goudbruin zijn, maar vanbinnen nog taai. Haal het uit de oven en laat afkoelen terwijl je de cake maakt.

5. Stel de oven in op 170 °C. Vet twee springvormen in (Ø 23 cm) en bekleed de bodems met bakpapier. Klop de boter en overgebleven suiker tot een licht gekleurd, romig mengsel. Klop de eieren er een voor een door. Het geeft niets als het lijkt alsof het mengsel zich splitst – dat lost zichzelf in de volgende stap op.

6. Zeef het meel en bakpoeder in de kom en schep alles voorzichtig met een grote metalen lepel door elkaar.

7. Voeg het sesamzaad en de citroenrasp toe. Knijp de 2 citroenen erboven uit en meng goed. Verdeel het mengsel over de bakvormen en strijk de bovenkanten glad. Bak beide vormen 30 minuten, tot de inhoud gaar is.

8. Prik beide gare cakes in met een spies. Zeef de poedersuiker in een kom en meng het sap van de overgebleven 2 citroenen erdoor tot je dunne siroop hebt. Druppel die over de cakes. Laat ze afkoelen.

9. Klop de slagroom tot zachte pieken. Roer de yoghurt erdoor en zet apart.

10. Leg een van de cakes op een schaal of taartstandaard. Verdeel er een derde van de slagroom over en roer er een paar eetlepels lemoncurd door. Leg de schuimlaag met een gladde bovenkant erop. Verdeel de helft van de overgebleven slagroom en lemoncurd erover en leg de tweede cake erop.

11. Verdeel daar de rest van de slagroom en lemon curd over en leg de laatste schuimlaag erop. 

Per portie 512 kcal, 29,4 g vet (16,5 g verzadigd), 4,8 g eiwit, 67 g koolh., 48,4 g suiker

16 personen
• 3 eiwitten, plus 6 grote eieren
• 500 g fijne kristalsuiker
• 350 g boter, op kamertemperatuur
• 350 g zelfrijzend bakmeel
• 2 tl bakpoeder
• 75 g sesamzaad
• rasp en sap van 4 citroenen
• 150 g poedersuiker
• 250 ml slagroom
• 250 g vetvrije yoghurt
• 150 g lemon curd


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief