Het kost even wat tijd en moeite, maar dan heb je wel een prachtige schuimlagentaart op tafel staan. De frisse citroen en het knapperige maanzaad gaan erg goed samen. Serveer met een koud glaasje limoncello!
1. Verwarm de oven voor op 140 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Trek op elk de omtrek van een ronde bakvorm ( Ø 23 cm) om.
2. Maar eerst het eiwitschuim. Mix in een vetvrije schaal de eiwitten op matige snelheid tot zich zachte pieken vormen. Voeg geleidelijk 150 g van de suiker toe. Klop 5-6 minuten op de hoogste snelheid, tot je glanzend, dik schuim hebt.
3. Verdeel het schuim over de twee cirkels op de bakplaten. Strijk één cirkel glad en gebruik de bolle kant van de lepel om op de andere meer textuur aan te brengen – dat wordt de bovenkant van de taart.
4. Bak het schuim 1 uur. Het moet gaar en goudbruin zijn, maar vanbinnen nog taai. Haal het uit de oven en laat afkoelen terwijl je de cake maakt.
5. Stel de oven in op 170 °C. Vet twee springvormen in (Ø 23 cm) en bekleed de bodems met bakpapier. Klop de boter en overgebleven suiker tot een licht gekleurd, romig mengsel. Klop de eieren er een voor een door. Het geeft niets als het lijkt alsof het mengsel zich splitst – dat lost zichzelf in de volgende stap op.
6. Zeef het meel en bakpoeder in de kom en schep alles voorzichtig met een grote metalen lepel door elkaar.
7. Voeg het sesamzaad en de citroenrasp toe. Knijp de 2 citroenen erboven uit en meng goed. Verdeel het mengsel over de bakvormen en strijk de bovenkanten glad. Bak beide vormen 30 minuten, tot de inhoud gaar is.
8. Prik beide gare cakes in met een spies. Zeef de poedersuiker in een kom en meng het sap van de overgebleven 2 citroenen erdoor tot je dunne siroop hebt. Druppel die over de cakes. Laat ze afkoelen.
9. Klop de slagroom tot zachte pieken. Roer de yoghurt erdoor en zet apart.
10. Leg een van de cakes op een schaal of taartstandaard. Verdeel er een derde van de slagroom over en roer er een paar eetlepels lemoncurd door. Leg de schuimlaag met een gladde bovenkant erop. Verdeel de helft van de overgebleven slagroom en lemoncurd erover en leg de tweede cake erop.
11. Verdeel daar de rest van de slagroom en lemon curd over en leg de laatste schuimlaag erop.
Per portie 512 kcal, 29,4 g vet (16,5 g verzadigd), 4,8 g eiwit, 67 g koolh., 48,4 g suiker
16 personen
• 3 eiwitten, plus 6 grote eieren
• 500 g fijne kristalsuiker
• 350 g boter, op kamertemperatuur
• 350 g zelfrijzend bakmeel
• 2 tl bakpoeder
• 75 g sesamzaad
• rasp en sap van 4 citroenen
• 150 g poedersuiker
• 250 ml slagroom
• 250 g vetvrije yoghurt
• 150 g lemon curd
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.