Salade bladspinazie met citroenkip

Bereiden

Over het recept schrijft Ida de Haart: “Werkelijk iedereen houdt van deze salade en je kunt er zo veel mee variëren als je wilt. Eigenlijk kun je elke groente en elke dressing gebruiken die je wilt, maar hieronder zie je hoe wij hem maken!”

1. De kip: verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de citroen in 6 partjes en leg ze, samen met de takjes tijm en rozemarijn en de teentjes knoflook in de opening van de kip. Maak de opening dicht met een cocktailprikker en bind de pootjes bij elkaar met een stukje touw. Smeer de kip in met de koudgeperste olijfolie, het Keltisch zeezout en de versgemalen peper. Leg de kip in een met olijfolie ingevette ovenschaal en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Schep terwijl de kip in de oven zit elke 10 minuten wat van het bakvocht over de kip, zo blijft hij lekker sappig. Na ongeveer 2 uur is de kip bijna gaar, verhoog dan de temperatuur naar 180 °C om een lekker krokant velletje te krijgen. Na uiterlijk 2,5 uur is de kip gaar. Je kunt dit controleren door met een cocktailprikker in de kip te prikken en te kijken naar het vocht dat eruit komt. Als het vocht rood of rosé is, is de kip nog niet helemaal gaar. Kleurloos vocht betekent dat je de kip uit de oven kunt halen.

2. De salade: Breng een pan met ruim water, 1 theelepel biologische groentebouillon en het plakje gemberwortel aan de kook. Doe hier de speltbulgur bij en laat dit ongeveer 6 minuten koken. Je kunt nu vast de dressing voor je salade maken. Giet de speltbulgur in een zeef, spoel hem af onder koud water en laat hem verder afkoelen. Roer de speltbulgur af en toe even door met een vork. Doe de afgekoelde speltbulgur samen met een snufje Himalayazout, een snufje peper en de gehakte bladpeterselie in een mengkom en roer alles even goed door. Kook of stoom de sperziebonen beetgaar. Maak spaghetti van de courgette en doe de courgettespaghetti in een mengkom samen met het citroensap en wat versgemalen peper en Himalayazout. Meng goed. Verdeel de bladspinazie over 2 borden en sprenkel hier vast enkele eetlepels dressing overheen. Verdeel vervolgens de speltbulgur en de courgettespaghetti over beide borden.Leg de tomaatjes en de sperziebonen op de salades. Snijd of pluk de citroenkip of kipfilet die je wilt gebruiken voor de salades in dunne reepjes. Wat je overhoudt, kun je altijd in een andere salade of op een haverbroodje of cracker eten met een beetje avocado of hummus. Verdeel de kip ook over de twee borden en schenk er nog wat dressing overheen. Maak de salades af met de kappertjes en grof gehakte pecannoten.

3. Dressing: Snijd het halve knoflookteentje in dunne plakjes. Doe knoflook, mosterd, rijstsiroop, wittewijnazijn, Himalayazout en peper in de blender en laat deze 2 minuten op een hoge stand draaien. Schenk nu, terwijl de blender draait, langzaam de lijnzaadolie, hennepzaadolie en zonnebloemolie erbij. Proef je dressing en doe er eventueel meer peper, zout of mosterd bij.

Tip voor de snelle versie: gebruik 1 of 2 biologische kipfilets in plaats van een hele kip. Bak deze eerst in wat ghee in een koekenpan op hoog vuur zodat er een mooi bruin randje ontstaat en gaar de filets dan nog 12 tot 20 minuten op laag vuur met een deksel op de pan. Dek ze hierna af met wat aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten.

Dit recept komt uit het boek 'Sla' van Ida de Haart (€24,99, Kosmos Uitgevers). 
 

 



Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!