Rundvlees-bamisoep met cassaveballetjes

Rundvlees-bamisoep met cassaveballetjes

Tahu campur betekent vrij vertaald zoiets als gemengde tofu. Deze soep is een typisch Javaans gerecht. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar met zeer uitgebalanceerd smaken en verschillende texturen. Vergeet de sambal petis udang niet zelf te maken, die maakt dit gerecht echt helemaal af.

Bereiding

1. Verhit 2 eetlepels olie en de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak er de runderschen – kel rondom bruin in. Voeg 1 stengel citroengras, 2 limoenblaadjes en de salamblaadjes toe en bak 2 minuten mee. Giet 2 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat met de deksel iets schuin ongeveer 2½ uur sudderen. Schep af en toe het bovendrijvende schuim eraf.

2. Rooster de kemirinoten, zwarte peperkorrels, het korianderzaad, komijnzaad 2 minuten in een droge steelpan op middelhoog vuur. Maal de specerijen in de vijzel fijn. Voeg de sjalotten, knoflook, gemberwortel en de kurkumawortel toe en maal met 1 theelepel zout tot een fijne boemboe.

3. Verhit 3 eetlepels olie in een pan en fruit er de boemboe met de overige 2 stengels citroengras en 3 limoenblaadjes ongeveer 5 minuten in. Schep de boemboe met de palmsuiker over in de pan bij de schenkels en laat meekoken.

4. Rooster voor de cassaveballetjes het korianderzaad met het komijnzaad 2 minuten in een droge steelpan op middelhoog vuur. Maal de specerijen in de vijzel fijn. Voeg de sjalotten, knoflook, ebi en de limoenblaadjes toe en maal met 1 theelepel zout tot een fijne boemboe.

5. Verdeel de cassave over een schone theedoek en wring er boven de gootsteen het vocht uit.

6. Schep de cassave in een kom en kneed de boemboe erdoor. Kneed er dan 8 ovale balletjes van ongeveer 40 gram per stuk van.

7. Verhit ½ liter olie in een wok op middelhoog vuur. Frituur de balletjes in porties in ongeveer 8 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

8. Week de eiernoedels 15 minuten in ruim heet water. Verhit ruim olie in een wok op middelhoog vuur en bak er de tofu goudbruin in. Laat uitlekken op keukenpa pier. Haal de schenkels uit de soep en snijd het vlees in blokjes.

9. Meng op de borden 1 theelepel (of meer naar smaak) gebakken garnalensambal met 1 soeplepel van de soep. Verdeel er de bami, taugé, friseesla, tofu, cassaveballe – tjes en de blokjes vlees over. Vul aan met de soep en bestrooi met de gebakken uitjes.

Voor 4 personen

1 uur bereidingstijd + 2 1/2 uur wachttijd

  • olie, om in te bakken
  • 1 el boter
  • 750 g runderschenkels
  • 3 stengels citroengras, gekneusd en in een knoop gedraaid
  • 5 limoenblaadjes, gekneusd
  • 2 salamblaadjes, gekneusd
  • 5 kemirinoten
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl zout
  • 3 sjalotten, in fijne plakjes
  • 5 tenen knoflook, in fijne plakjes
  • 3 cm gemberwortel, in fijne plakjes
  • 3 cm kurkumawortel, in fijne plakjes
  • 1 el palmsuiker, fijngesneden

Voor de cassaveballetjes

  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ½ tl zout
  • 2 sjalotten, in fijne plakjes
  • 2 tenen knoflook, in fijne plakjes
  • 3 el ebi, 10 min geweekt in 4 el heet water
  • 5 limoenblaadjes, de nerf verwijderd en het blad fijngesneden
  • 300 g geraspte cassave (diepvries), ontdooid
  • olie, om in te frituren

Verder nodig

  • 250 g gele eiernoedels
  • 200 g tofu, in plakjes van 2 × 2 cm
  • gebakken garnalensambal
  • 150 g taugé, schoongemaakt
  • 150 g friseesla, gescheurd 4 el gebakken uitjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine