Roomijs

Roomijs

Zelf roomijs maken hoeft niet ingewikkeld te zijn, dat zie je maar weer met dit recept. Het verschil met de smaak van een bak roomijs uit de supermarkt? Oeh, proef zelf en je wilt nooit meer anders. Nog een tip voor als je aan de slag gaat met dit roomijsrecept: de eiwitten die je niet gebruikt, kun je inzetten bij koekjes, macarons, pavlova, of meringues – genoeg keuze, zonde om het eiwit weg te gooien dus!

Bereiding

1. Klop de eidooiers licht op.

2. Meng de slagroom, melk, suiker en een snuf zeezout in een pan en laat het geheel al roerende op laag vuur warm worden tot de suiker volledig is opgelost.

3. Voeg 3 eetlepels van het warme mengsel aan de eidooiers toe, zodat deze op temperatuur komen. Roer de eidooiers vervolgens door het warme mengsel. Blijf roeren tot de custard dikker wordt, verwarm tot 80 °C, zorg dat het niet gaat koken.

4. De roomijscustard is dik genoeg als je met je vinger een streep kunt trekken over de achterkant van de pollepel en de streep blijft staan. Zeef de custard zonodig om eventueel gestold ei te verwijderen en meng het vanille-extract erdoor.

5. Laat de roomijscustard afkoelen (eventueel in een ijsbad) en zet in de koelkast tot de custard koud genoeg (10 °C) is om in een ijsmachine te bereiden.

Tip: van de overgebleven eiwitten maak je natuurlijk meringues, bitterkoekjes of macarons.

Voor 5 à 6 bollen ijs. Bereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 20 minuten.

  • 3 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 275 ml volle melk
  • 110 g suiker, honing of agavesuiker
  • fijngemalen zeezout
  • 1 tl vanille-extract

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief