Romige dadeltaart

Romige dadeltaart

Deze taart is plantaardig en lactosevrij, en bevat weinig toegevoegde suikers. Hij is eenvoudig te maken, maar houd wel rekening met de wachttijd voor het weken van de noten en het opstijven in de koelkast.

Bereiding

1. Voorbereiden

Week voor de vulling de 250 g cashewnoten 4-6 uur in koud water. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng voor de topping in een kom de cashewnoten met de ahornsiroop en de koekkruiden tot de noten rondom goed bedekt zijn. Spreid de noten uit over het bakpapier en rooster ze in 10-15 minuten goudbruin en knapperig. Laat afkoelen op het bakpapier. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.

2. Bodem

Week de dadels 10 minuten in heet water en giet af. Vet de bakvorm in met kokosolie. Knip een rechthoek uit bakpapier, leg die op de bodem van de bakvorm en vet het licht in. Bestuif de bodem en de rand van de bakvorm met kokosmeel en schud het teveel eruit. Hak voor de bodem de 125 g cashewnoten fijn in de hakmolen en leg ze in een schaaltje. Maal de geweekte dadels en het kokosmeel in de hakmolen tot een kleverige deegbal. Voeg de cashewnoten toe en maal kort door. Bevochtig je handen met water, verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm en druk goed aan. Zet de bakvorm op het rooster in het midden van de oven en bak 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen in de bakvorm om breken te voorkomen.

3. Vullen:

Giet de 250 g cashewnoten voor de vulling af. Maal ze samen met de kokosolie, speculoospasta, kokosmelk en het vanille-extract in de hakmolen of blender in 5 minuten tot een romige vulling. Schraap de wanden tussendoor schoon. Schep de vulling op de bodem, strijk glad en zet 1 uur in de koelkast om op te stijven.

4. Decoreren:

Smelt de kokosolie en chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan heet water. Haal de kom van de pan, roer met een spatel door tot een gladde ganache en laat 5 minuten afkoelen. Giet de ganache over de romige vulling, decoreer met de gekruide cashewnoten en laat opstijven in de koelkast.

Voor 10 personen

VULLING

  • 250 g cashewnoten
  • 100 g kokosolie, gesmolten + extra om in te vetten
  • 50 g speculoospasta
  • 150 g kokosmelk
  • 1 tl vanille-extract

TOPPING

  • 50 g cashewnoten
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 35 g kokosolie
  • 150 g vegan pure chocolade, grof gehakt

 BODEM

  • 350 g medjooldadels, ontpit
  • 125 g cashewnoten
  • 75 g kokosmeel + extra om te bestuiven

Dit is je bakgerei

  • Bakpapier
  • Rechthoekige vorm met losse bodem van 33x12cm
  • Hakmolen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine