Roly poly met frambozen

Roly poly met frambozen

De klassieke roly-poly (een rolgebak gevuld met jam) was voor generaties Britten het hoogtepunt van de schoolmaaltijd. Nog steeds zijn hele volksstammen gek op het heerlijke deeg met jamvulling. Het gebak is zo simpel dat kinderen lekker hun gang kunnen gaan: ze zullen het mengen van het deeg geweldig vinden. En dan volgt nog het besmeren met jam, het prakken van de vruchten en het oprollen. Wij hebben verse frambozen in de strijd gegooid, maar ander zacht fruit of andere jam is ook goed. Dit opperbeste gezinstoetje is ook geschikt als verjaardagstraktatie op een partijtje.

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een bakplaat in met boter. Doe het meel, niervet, de suiker en een snufje zout in een kom. Laat een van de kinderen het mengsel roeren terwijl een ander kind (of jij zelf) de melk toevoegt – een scheutje tegelijk. Het deeg moet zacht maar niet plakkerig zijn.

2 Bestuif een werkvlak met meel en laat de kinderen zien hoe je het deeg uitrolt tot een rechthoek van circa 30 x 20 cm en 1 cm dik. Snij het zo nodig bij met een mes.

3 Laat de kinderen het leuke werk doen: ze mogen de jam over het deeg uit strijken; er moet rondom een rand van 1 cm vrij blijven. Verspreid de frambozen over het deeg. Bestrijk de randen met melk en help een handje om het deeg voorzichtig op te rollen. Doe dat vanaf de korte kant. Leg de rol nu voorzichtig op de bakplaat, met de vouwnaad naar beneden. Bestrijk de rol met geklopt ei en bestrooi met suiker.

4 Bak de roly-poly 30–40 minuten of tot de rol goudbruin en gaar is. Snijd in plakken en serveer met custard en extra frambozen.

Per portie 261 kcal, 13,4 g vet (7,5 g verzadigd), 3,4 g eiwit, 31,3 g koolhydraten, 13,2 g suiker

Recept Christina Mackenzie
Fotografie Dan Jones
 

8–10 personen
• klontje boter
• 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
• 125 g niervet, geraspt
• 25 g kristalsuiker, plus extra
• 200 ml melk, plus extra
• 5 el frambozenjam
• handvol frambozen, plus extra
• 1 ei, geklopt
• custardpudding, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief