Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Risotta alle milanese is een typisch Italiaans gerecht en helemaal niet moeilijk om te maken. Het is misschien wel de beroemdste uit het land van de laars en toch kiezen wij vaak voor een (ook lekkere) variant. Stop er een beetje extra liefde in, precies zoals de Italianen dat doen, en we weten zeker dat het hele gezin zal smullen van risotto alla milanese. Wil je meer risottorecepten? Kijk dan eens hier!  

Bereiding1. Verwarm een grote pan met dikke bodem, voeg de boter toe en laat deze op laag vuur smelten maar niet bruin kleuren. Bak de ui glazig in de gesmolten boter.

2. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels zijn bedekt met boter. Blus dan af met de witte wijn, kook hierin de rijst een paar minuten. Door flinke verhitting in het begin komt het zetmeel vrij uit de korrel waardoor de risotto romiger wordt.

3. Voeg een flinke (soep)lepel bouillon toe en blijf goed roeren – zo zorg je dat de rijst gelijkmatig gaart. Voeg pas een tweede lepel bouillon toe, als de eerste volledig is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst bijna gaar is.

4. Voeg dan de boter en ¾ van de kaas toe – hierdoor koelt de rijst af naar de juiste temperatuur om het vocht met de saffraan toe te voegen. Roer de saffraan er goed door en breng de risotto op smaak met zout en eventueel wat versgemalen peper.

5. Haal de pan van het vuur, en laat nog  5 minuten rusten met het deksel erop. Serveer dan in diepe borden en verdeel de rest van de kaas erover.

Credits Recepten Caspar Vrensen  Fotografie Saskia van Osnabrugge

Voor 4 personen

  • 1 l kippenbouillon 
  • 350 g carnaroli rijst (of andere risottorijst, zie tip)
  • 150 g parmezaan 
  • 125 g boter 
  • 150 ml witte wijn
  • 150 ml water 
  • 0,15 g saffraan, minimaal 3 uur geweekt in een kopje warm water  (van maximaal 40 °C)
  •  1 ui, gesnipperd


Tip Risottorijst bevat veel zetmeel, waardoor de bouillon gemakkelijk bindt en er een romig gerecht ontstaat. Carnarolirijst heeft de beste eigenschappen voor de lekkerste risotto – een goed alternatief is arboriorijst. Meestal vind je beide soorten gewoon in de supermarkt, maar vraag voor specifieke risottogerechten eens advies bij een Italiaanse delicatessenwinkel


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief