Rijst met sashimi naar keuze

Rijst met sashimi naar keuze

Een van de meest iconische gerechten van Hokkaido is kaisendon (rijst met zeevruchten) en een aantal van de beste kaisendon komen van de Washō-markt in Kushiro. Daar wordt het gerecht als ontbijt verkocht en katte-don genoemd, wat grofweg vertaald kan worden als ‘een kom naar keuze’. Je koopt een kom hete rijst, neemt deze mee naar een visboer en maakt een keuze uit tientallen soorten ontzettend verse vis die in de gekoelde vitrines liggen, als juwelen in de etalage van een pandjeshuis.
Zolang je aan fantastische vis kunt komen, is het niet moeilijk om thuis een vergelijkbare heerlijke kom rijst met sashimi na te maken.

Bereiding

  1. Leg de vis op een mooie manier op de rijst; eet met shōyu, wasabi en gari.
  2. Zorg ervoor dat de temperatuur van de rijst warm genoeg is zodat de oliën uit de vis worden getrokken zonder deze merkbaar warm te maken.
  3. Gebruik een variatie aan vis en schelpdieren voor een breed scala aan texturen en smaken.
  4. Ga voor een combinatie van witvis en vis met donkerder vlees, magere vis en vettere vis.
  5. Voeg een selectie van schaaldieren, weekdieren en viseitjes toe – voor mij is kaisendon niet compleet zonder krab, ikura (viseitjes) en misschien wat uni (zee-egel).

PER KOM,

  • 150-200 g sashimikwaliteit zeevruchten – de beste kwaliteit die je kunt vinden
  • 1 portie gekookte rijst (75-125 g ongekookt), warm
  • shōyu (Japanse sojasaus, o.a. toko), naar smaak
  • wasabi, naar smaak
  • gari (dunne plakjes roze of lichtgele gember in een zoete pekel, o.a. toko), naar smaak

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Bakworkshop