Volgens de legende werd de pretzel al in het jaar 610 gebakken door Italiaanse monniken als traktatie om jonge kinderen te belonen voor het leren van hun gebeden. De specifieke vorm is een verwijzing naar de kruislings voor het lichaam gevouwen armen tijdens het bidden. Deze belangrijke betekenis zou tevens kunnen verklaren waarom de vorm van de pretzel, in ons land bekend als krakeling, internationaal het symbool is geworden voor de bakkerij, wat je terugziet in de rijke variatie aan uithangborden. De typische mahoniebruine kleur van de pretzels ontstaat door het deeg te dompelen in natronloog, een waterige oplossing van natriumhydroxide. Je kunt het deeg natuurlijk ook bestrijken met geklutst ei, alleen krijg je dan niet de karakteristieke smaak en kleur van de originele pretzels. Natriumhydroxidekorrels zijn online te koop. Bewaar de natronloog na gebruik in een goed afgesloten glazen pot voor eventueel later gebruik.
1. Meng in een kom het water, de gist en de suiker. Voeg de bloem, het zout en de boter toe en kneed alles tot een soepel deeg. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in vijf stukken. Rol die elk uit tot een lengte van circa 70 cm en vorm er pretzels van. Dek de pretzels af met plasticfolie en laat ze circa 12 uur rijzen in de koelkast. Als je de pretzels wilt onderdompelen in natronloog is het handig om ze eerst 30 minuten in de vriezer te leggen. Hierdoor worden ze wat steviger en behouden ze hun mooie krakelingvorm tijdens het onderdompelen. Als je de pretzels alleen met ei wilt bestrijken is invriezen natuurlijk niet nodig.
2. Verwarm de oven voor op 225 °C. Trek plastic handschoenen aan. Meng het koude water met de natriumhydroxidekorrels. Roer rustig tot de korrels helemaal zijn opgelost. Dompel de pretzels circa 30 seconden onder in het natronmengsel en haal ze er met een draadspaan uit. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat ze circa 15 minuten rusten en aandrogen. De pretzels hebben nu ook even de tijd om weer te ontdooien. Bestrooi ze intussen met wat grof zout.
3. Bak de pretzels circa 15 minuten in de oven tot ze een mooie donkerbruine ‘beitskleur’ hebben. Besproei ze meteen uit de oven met een fijne nevel van koud water zodat ze heel mooi gaan glanzen. Laat ze enigszins afkoelen en eet ze liefst zo vers mogelijk.
Voor 5 stuks
Bereidingstijd 30 minuten + 24 uur wachttijd
Deeg
Natronloog
Extra nodig
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.