Pompoenstoof met kikkererwten

Pompoenstoof met kikkererwten

Bereiding

Dit gerecht smaakt heerlijk door de combinatie van couscous, zachte pompoen, zoute olijven en pittige chili. Serveer met verse koriander, eetsmakelijk!


1 Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de pompoen met een scherp mes, snijd hem doormidden en schep de zaden eruit. Gooi de schil plus de zaden weg en snijd het vruchtvlees in blokjes van 3 cm. Verdeel ze over de bakplaat en hussel ze om met een beetje olie, een snuf zout en peper. Zet de pompoenblokjes 30-40 minuten boven in de oven, of tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn.

2 Doe rozijnen in een kom, vul met zo veel kokend water uit de Quooker tot ze net onderstaan en laat de rozijnen 5 minuten weken, of tot ze zacht zijn.

3 Pel intussen de uien, snijd ze grof en doe ze met een scheut olijfolie in een braadpan op laag vuur. Snijd de koriandersteeltjes fijn en doe ze samen met de rozijnen, kaneel en de chilivlokken bij de uien. Bak dit alles 20 minuten met het deksel op de pan, roer af en toe, en voeg eventueel scheutjes water toe. Roer de stukjes pompoen als ze gaar zijn (en een beetje krokant) door het uienmengsel.
 
4 Ontvel de tomaten: maak aan de onderkant van elke tomaat een klein kruisje, leg ze in een kom en vul met kokendheet water uit de Quooker. Neem ze er met een schuimpaan uit, haal het velletje van elke tomaat er voorzichtig af (gooi die weg) en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

5 Plet de olijven, halveer ze en doe ze met de tomatenblokjes en kikkererwten (inclusief het vocht) bij het pompoenmengsel. Verkruimel het bouillonblokje erover, schenk 500 ml kokend water uit de Quooker in de pan en laat het gerecht 40 minuten (zonder deksel) zachtjes koken op middelhoog vuur, of tot het heerlijk dik is – roer af en toe.
 
6 Doe ongeveer 15 minuten voordat de stoof klaar is de couscous in een pan, vul met zo veel kokend water uit de Quooker tot de korrels net onderstaan en voeg een scheutje olijfolie toe plus wat zout. Roer goed, leg het deksel of een groot bord op de pan en laat 10 minuten staan. Schep de couscous op een grote schaal, verdeel de pompoenstoofpot erover en bestrooi met de korianderblaadjes. Schep er wat lepels dikke yoghurt bij en serveer meteen. 

In samenwerking met Quooker.

Voor 4-6 personen

  • 1 flespompoen (ongeveer 1,2 kilo)
  • olijfolie
  • 2 uien
  • ½ bosje verse koriander (15 g)
  • 40 g rozijnen
  • 1 tl kaneel
  • ½-1 tl gedroogde chilivlokken
  • 50 g gemengde olijven, met pit
  • 1 blik van 400 g tomatenblokjes
  • 1 blik van 400 g kikkererwten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 mok (320 g) couscous
  • magere yoghurt, voor erbij




Wil je meer weten over de verschillende superfoods die in dit recept zitten, zoals pompoen? Bekijk dan hier ons Superfood ABC. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine