Pompoen in eigen schaal

Pompoen in eigen schaal

Sommige mensen vinden het tuttig een pompoen te gebruiken als schaal en serveren pompoensoep liever in een terrine (ook niets mis mee), maar hoeveel groentesoorten zijn er nou helemaal die als hun eigen schaal kunnen dienen? Gewoon doen dus. En waarom eigenlijk alleen soep?

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Snijd de deksel van de pompoen en schep zaden en lijsten er met een lepel uit. Schep vervolgens met een lepel het vruchtvlees zo dicht mogelijk langs de schil weg. Je kunt er ook een pommes-parissieneboortje of zo’n wonderlijk krom mesje, een zogenaamd grapefruitmesje, voor gebruiken. Snijd (als het geen balletjes geworden zijn) in mooie stukjes. Spreid die uit op een ovenplaat met bakpapier, strooi er knoflook over en meng met olie tot ze glanzen, maar niet druipen van het vet.

3. Zet in de oven en rooster, afhankelijk van de soort, in ongeveer 25 minuten net gaar. Zet de uitgeholde pompoen er 10 à 15 minuten bij, zodat het resterende vruchtvlees gaart en straks uit de schil-schaal meegeschept kan worden. Rooster de pitjes terwijl de oven toch aanstaat.

4. Laat de pompoen en pompoenstukjes afkoelen. Meng de overige ingrediënten luchtig door de pompoenstukjes en schep het geheel terug in de pompoen.
 
Variaties: maak frisser met kappertjes en/of uitgesneden partjes (bloed)sinaasappel. Voeg croutons toe voor een extra knappertje.  Geef een extra bite met krokant uitgebakken spekjes of verkruimelde plakjes spek.

Dit recept komt uit het boek ‘de Saladebijbel’ van Mari Maris (€29,99, Carrera Culinair).

[Credits: fotografie Simone van den Berg]

De Saladebijbel t.w.v. €29,99 zit in de zomer-foodbox van deze maand. Voor €34,95 en zonder verzendkosten heb je de hele box (boek + 15 producten) al in huis. 

 

  • 1 kleine pompoen van een stevige soort, bijvoorbeeld hokkaido of patidou
  • 1 klein kropje andijvie, of 5 handen spinazie, gesneden
  • 3 tomaten, in brunoise
  • 2 handjes sud ’n soltomaatjes, in reepjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 handjes pompoenpitten, geroosterd
  • eventueel: 1 handje groene olijven, ontpit en gehalveerd


Om mee aan te maken:

ca. 3 el pesto, met milde olijfolie aangelengd tot lopende saus


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief