Polenta met geroosterde groenten & pesto

Polenta met geroosterde groenten & pesto

Anna Jones: ‘Januari is een maand waarin we gezond willen eten, maar ook blut zijn van de feestdagen. Daar ben ik me heel bewust van en daar heb ik dan ook rekening mee gehouden in mijn boek Een nieuwe manier van koken. Dat is niet alleen in de eerste maand, maar eigenlijk het gehele jaar fijn. Ik kan niet zo goed tegen het typische nieuwjaar-gepraat. Zorg het hele jaar goed voor jezelf, als dat lukt, dan zul je in december van nature niet buiten proportie eten en hoef je jezelf in januari niet allerlei restricties op te leggen. Dit is nou zo’n geweldige gezonde ontdekking: pesto van wortelgroen! No waste, maar wel een lekker grassige, pittige mix.’

Bereiding1. Verhit de oven voor op  200 °C. Schaaf de wortels en de bieten in dunne plakjes. Doe ze in een grote kom, knijp het sap van 1½ citroen boven de groenten uit en voeg de rodewijnazijn en de honing toe. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.

2. Breng 1½ liter water aan de kook en draai het vuur laag. Voeg al roerend geleidelijk de polenta toe. Breng op smaak met flink wat zout en peper, en blijf roeren tot een dikke pap ontstaat. Meng er 3 eetlepels olijfolie door en  laat in 25 minuten gaar worden – roer af en toe.

3. Verdeel intussen de in zuur gelegde groenten over twee bakplaten, sprenkel er wat olie over en rooster ze 20 minuten in de oven. Bewaar de overgebleven marinade voor later.

4. Was voor de wortelgroenpesto het groen van de wortels goed en dep het droog. Pureer het groen in een keukenmachine met het sap van  1 citroenhelft, 3 eetlepels olijfolie,  3 eetlepels marineervocht en flink wat zout en peper.

5. Schep de groenten in de oven om en roer de polenta nog eens door. Pluk de salieblaadjes van de steeltjes en wentel ze door wat olijfolie. Strooi de salieblaadjes over de groenten als deze 20 minuten in de oven staan en rooster nog 5 minuten.

6. De polenta is gaar als de korreltjes niet meer te voelen zijn. Breng de polenta op smaak met zout en peper en voeg geraspte kaas toe.

7. Serveer de polenta met de geroosterde groenten en salieblaadjes. Serveer de pesto erbij.

Credits Recepten Anna Jones  Fotografie  Matt Russell
 

Voor 4 personen

  • 4 wortels, groen bewaard
  • 4 bieten, geschild 
  • 2 citroenen
  • 1 el rodewijnazijn 
  • 1 el vloeibare honing 
  • 250 g polenta 
  • bosje salie
  • geraspte parmezaan of pecorino


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief