Door kip plat te slaan, wordt het vlees malser en is het sneller gaar op een grill, barbecue of in een grillpan. Dit is een heerlijke manier om kippenborsten te bereiden, maar je kunt ook kippendijen gebruiken. Verwijder dan wel eerst het bot.
1 Leg elk stuk kip tussen twee vellen bakpapier en sla voorzichtig op het vlees tot het een dikte van 1 cm heeft. Leg de stukken op een bord en knijp de helft van de citroen erover uit. Bestrooi met de tijm of rozemarijn, bestrooi met peper en druppel er olie over. Laat ten minste 1 uur marineren zodat alle smaken in kunnen trekken.
2 Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de stukken zoete aardappel met de knoflook, tijm, een snuf gedroogde chilipeper en genoeg olie om alles te bedekken in een kom. Breng op smaak met zout en peper en schep om. Doe de aardappels in een ovenschaal en bak ze 35-40 minuten; keer ze af en toe. Ze zijn klaar als je er gemakkelijk een mes in kunt steken en de buitenkant goudbruin en licht gekaramelliseerd is.
3 Breng een pan gezouten water aan de kook. Snijd de dikke stelen van de bimi of broccoli schuin af, maar laat 3-4 cm zitten. Snijd de bimi of broccoli dan in de lengte door. Laat kleinere, dunne stelen heel, maar verwijder alleen de uiteinden. Ze moeten allemaal tegelijk gaar zijn, daarom is het belangrijk dat ze gelijk van dik te zijn. Doe de roosjes in het water en kook ze 2-3 minuten, tot de stelen net zacht zijn als je er een mes in prikt. Giet af in een vergiet. Doe de broccoli terug in de pan en giet er wat olie over. Bestrooi met zout en peper en houd warm tot gebruik.
4 Verwarm de grill tot hij goed heet is. Bestrooi de kip met zout en rooster het vlees 4 minuten zonder het te verplaatsen. Keer het vlees dan om en rooster de andere kant 4-5 minuten, tot het goed gaar is. De kip laat dan vanzelf los van de pan. Laat de kip even rusten op een snijplank.
5 Snijd de kip in schuine repen. Serveer met de zoete aardappel, de broccoliroosjes en een flinke schep zure room. Bestrooi het geheel met chilipeper en majoraan en knijp er een beetje citroensap over uit voor een friszure touch.
4 personen
• 4 uitgebeende kippenborsten of 4 uitgebeende kippendijen
• sap van 1 citroen
• wat takjes verse tijm of rozemarijn, blaadjes afgehaald en gehakt
• 2 el olijfolie
• 2-3 middelgrote zoete aardappels, geschild, gewassen en in lange parten
• 3 tenen knoflook, gepeld en geplet
• 3-4 takjes verse tijm
• 1 gedroogde rode chilipeper, gemalen
• 200 g broccolischeuten (bimi) of gewone broccoliroosjes, in kleine partjes
• 100 g zure room
• 2 rode chilipepers, in de lengte gehalveerd, zaadjes verwijderd, fijngehakt
• wat takjes verse majoraan, blaadjes afgehaald