Pizzolo met gele courgette

Pizzolo met gele courgette

Heb je wel eens van pizzolo gehoord? Het is een hartige of zoete pizza, maar dan gevuld met allerlei lekkere ingrediënten. Deze variant met gele courgette en speck is er eentje die je absoluut eens moet proberen. Oh, er zit ook scarmoza op. Dit is een Italiaanse, peervormige kaas van volle koemelk uit Italië. Je koopt hem bij de kaasboer, grotere supermarkten of online (bijvoorbeeld via dekaaswaag.nl).

Bereiding

Wil je een pizzolo maken, gebruik dan 300 gram pizzadeeg (kijk voor de basis van pizzadeeg hier) per pizza of 2 keer een bol van 200 gram op elkaar (maak de bodem dan groter in doorsnee zodat het deeg niet te dik wordt). Perforeer het deeg door er met een korstprikker overheen te rollen of gebruik een vork om gaatjes in het deeg te prikken. Doe dit nauwkeurig, want als je het niet goed doet, blaast de pizzolo zich tijdens het bakken in de oven op als een ballon.

1. Verwarm de oven voor op 250 °C en leg een pizzasteen in het midden van de oven op een rooster ‒ heb je geen pizzasteen, bak de pizzolo dan 10-15 minuten, of tot het deeg gaar en krokant is. Maak terwijl de oven voorverwarmt het deeg.

2. Strooi de pecorino plus de oregano, fleur de sel en wat peper over het deeg. Schuif de pizzolo 2-4 minuten in de oven om hem half af te bakken.

3. Neem de pizzolo uit de oven en snijd hem open. Verdeel de Scamorza over de bodem, verdeel de courgette en het speck over de kaas en leg de bovenkant van de pizzolo erop.

4. Schuif de pizzolo opnieuw in de oven (zorg dat je dit zo snel mogelijk doet, zodat de oven niet kan afkoelen als de ovendeur openstaat) en bak de pizza 2-5 minuten. Neem de pizzolo dan uit de oven en snijd hem in stukken.

Voor 1 pizzolo:

  • 300 g pizzadeeg
  • 1 el pecorino, geraspt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl fleur de sel en peper
  • 70 g Scamorza Affumicata, in dunne plakjes
  • 60 g courgette, in dunne ronde plakjes
  • 90 g Tiroler speck, in dunne plakjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief