Pittige kaasballen

Pittige kaasballen

De Kookmutsjes: ‘Cheesy, spicy en crunchy, daar houden we van bij ons thuis! Blijkbaar is onze familie niet de enige, want toen we een recept van een soortgelijke snack deelden in de Kookmutsjes-Facebookgroep hadden we binnen 10 minuten al meer dan vijfhonderd reacties. Niet zo gek, want onze kaasballen zijn geïnspireerd op de populaire Chili Cheese Nuggets van Burger King. Het recept is voor een grote hoeveelheid. Natuurlijk kun je hiervan een deel invriezen of de ingrediënten halveren, alleen loop je dan wel het risico dat er al vrij snel geen kaasbal meer over is!’

Ingredienten



1. Smelt de roomboter in een pan op middellaag vuur en voeg de patentbloem toe. Roer 2 minuten met een garde. Voeg het water, de zwarte peper, het paprikapoeder, zout en knoflookpoeder toe. Verkruimel het kippenbouillonblokje boven de pan. Meng goed. Voeg de cheddar en geraspte kaas toe, meng alles en voeg dan de fijngesneden jalapeño toe. Roer alles samen tot een gladde massa.
 
2. Bedek de ovenschaal met bakpapier. Verdeel het kaasmengsel over een ovenschaal en smeer het
gelijkmatig uit. Dek af met plasticfolie. Zet het kaasmengsel 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Snijd het afgekoelde kaasmengsel in stukken.
 
3. Neem ongeveer 13 gram van het kaasmengsel en vorm tot een bal, ongeveer zo groot als een golfballetje. Doe de patentbloem samen met de zwarte peper en het knoflookpoeder in een diepe kom. Meng goed. Kluts de eieren in een kom en doe de panko broodkruimels in een derde kom. Haal de bal achtereenvolgens door de bloemmix, het ei en de panko broodkruimels. Herhaal tot je ongeveer 50 kaasballen hebt.
 
4. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan of braadpan. Bak, als de olie goed heet is (180 °C), de
kaasballen in 5 tot 6 minuten goudbruin. Keer regelmatig om. Schep de ballen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
 



 

ca. 50 kaasballen. Bereidingstijd: 25 min. Baktijd: 15 min. Kooktijd: 10 min. Wachttijd: 60 min.

  • 45 g roomboter
  • 45 g patentbloem
  • 200 ml water
  • 2 g (1 tl) zwarte peper
  • 2 g (⅔ tl) paprikapoeder
  • 3 g (½ tl) zout
  • 2 g (⅔ tl) knoflookpoeder
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 250 g cheddar
  • 100 g geraspte jong belegen kaas
  • 25 g jalapeñopepers uit pot, fijngesneden


Bloemmix

  • 50 g patentbloem
  • 2 g (1 tl) zwarte peper
  • 2 g (⅔ tl) knoflookpoeder


Garnering

  • 2 eieren
  • 160 g panko broodkruimels
  • zonnebloemolie, om in te bakken


Extra

  • ovenschaal 33,5 x 21,5 cm






 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine