Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di Melanzane

Loïc van Impe: ‘Aaah, dé parmigiana… Een gerecht dat ik echt megalekker vind! Aubergine is mijn favoriete groente. Ik hou van de romige textuur aan de binnenkant en het mooie contrast met de knapperige buitenkant. Subliem! Dus vooraleer u zegt: ‘Ik hou niet van aubergine’ (iets wat ik trouwens nooit zal begrijpen), moet je zeker eerst deze Siciliaanse delicatesse proberen.’

Bereiding

1. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm. Bestrooi ze aan beide kanten met grof zout en laat ze minstens 15 minuten tot een nacht in de koelkast trekken. Het zout neemt het overtollige vocht uit de aubergine op. Je krijgt veel lekkerdere en knapperigere aubergines. Geloof me, mijn Parrain heeft me dit geleerd.

2. Hak de ui en de teentjes knoflook fijn. Verhit een scheut olijfolie in een steelpan op hoog vuur. Fruit de ui en de knoflook kort. Zodra ze doorschijnend zijn, voeg je de gepelde tomaten toe. Plet ze gewoon tussen je handen. Je creëert zo een saus met een aangename textuur.

3. Bind wat tijm, rozemarijn en laurier samen met een stukje keukentouw. Voeg dit kruidenboeketje toe aan de tomatensaus en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Laat een klein uurtje sudderen op een laag vuur.

4. Verwarm de oven voor op 200 °C.

5. Dep met een stukje keukenpapier al het overtollige vocht van de aubergineplakken. Bestrooi de plakjes met wat bloem en bak ze in een beetje olijfolie op een matig vuur goudbruin. 2 tot 3 minuten aan elke kant is genoeg.

6. Doe een laagje tomatensaus in een grote ovenschaal, daarop een laagje aubergine, dan plakjes mozzarella cucina, geraspte parmezaan en basilicumblaadjes. Herhaal dit tot de schaal helemaal gevuld is. Werk de bovenkant af met een laagje aubergine en bestrooi met parmezaan.

7. Zet de parmigiana gedurende 20-25 minuten in de oven van 200 °C.

8. Serveer met een beetje pasta of brood. Of zonder iets! Buon appetito

Voor 8 personen

Bereidingstijd 1 uur

  • 8 aubergines
  • grof zout
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 4 blikken gepelde tomaten
  • een takje tijm
  • een takje rozemarijn
  • een laurierblad
  • peper
  • bloem
  • 400 gr mozzarella cucina
  • 200 gr Parmezaanse kaas
  • een basilicumplantje

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief