Pandan cakerol met mango en room

Pandan cakerol met mango en room

Een lichte, luchtige cake wordt altijd goed ontvangen, vooral als deze op smaak wordt gebracht met pandanblad. Een cakerol is een populaire lekkernij. Je kunt het recept ook in een standaard cakevorm maken voor een prachtige chiffoncake (bak 25 tot 35 minuten in de oven tot een satéprikker er schoon uitkomt). Als je geen vers pandanblad kunt vinden, vervang dan door 1 theelepel pandanextract (o.a. toko) met 200 ml kokoswater. In dit recept kun je de pandan ook vervangen door kokosmelk of vruchtensap. Je hebt voor dit recept een bakplaat van 30 x 30 cm en 2,5 cm diep nodig.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

2. Pureer het pandanblad met het kokoswater glad. Schenk door een zeef en druk al het vocht eruit. Gooi de gehakte pandan weg.

3. Voeg de eidooiers toe aan een grote mengkom en de eiwitten aan de kom van een standmixer.

4. Voeg aan de kom met de eidooiers de plantaardige olie, het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en 200 ml pandanextract toe en klop glad. Zet apart.

5. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Strooi langzaam de suiker erbij en klop tot glanzende, iets stevigere maar niet volledig stijve pieken.

6. Schep met een spatel wat eiwit bij het eidooiermengsel en meng goed. Vouw dan de rest van de eiwitten er in porties voorzichtig door. Schenk op de bakplaat bekleed met bakpapier en bak 10 tot 12 minuten in de oven, tot de cake terugveert als je erop drukt. Laat afkoelen en til op een werkvlak.

7. Klop intussen de slagroom met de poedersuiker tot zachte pieken. Verdeel een laag slagroom over de bruine kant van de cake en strooi de mangoblokjes erover. Knip een schoon stuk bakpapier op maat van de bakplaat en leg apart.

8. Gebruik het bakpapier waarop je de cake hebt gebakken als hulpmiddel en begin langzaam de cake van je af op te rollen, steeds met 3 cm tegelijk. Zorg ervoor dat de mango op zijn plek blijft en trek het bakpapier tijdens het rollen van de cake. Als je de cake helemaal hebt opgerold, leg de cakerol dan op het schone bakpapier, rol op, bind de uiteinden dicht en leg minimaal 2 uur in de koelkast.

9. Haal vlak voor het serveren uit de koelkast en snijd met een kartelmes in plakken van 3 cm. Je kunt de cakerol decoreren met fruit of poedersuiker, maar zo is hij ook al heel lekker.

Voor 6 tot 8 personen

Voor het cakebeslag

  • 100 g pandanblad (o.a. toko), gewassen
  • 200 ml kokoswater
  • 6 eieren, gesplitst
  • 200 ml plantaardige olie
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 volle tl bakpoeder
  • 110 g fijne kristalsuiker

Voor de vulling

  • 200 ml double cream of volle slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 1 mango, net rijp, ontpit en in blokjes van 1 cm

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief