Dit is zonder twijfel een van de beroemdste gerechten van Spanje. Hoewel je er eindeloos mee kunt variëren en het erg lekker is, was het oorspronkelijk niet bedoeld als het visueel aantrekkelijke, overdadige gerecht dat het nu is. Het is bedacht door boeren die alle restjes groente, vlees en vis bij elkaar schraapten en er met rijst een voedzaam gerecht van maakten. In de loop der tijd heeft het zich zodanig ontwikkeld dat het in bijna elke streek van Spanje als lokale specialiteit wordt beschouwd. Je kunt er heel eenvoudig een eigen draai aan geven door van de basis uit te gaan, en er vervolgens de seizoenproducten bij te doen die je kunt krijgen.
Voor 4-6 personen
• olijfolie
• 2 rauwe chorizoworstjes (ongeveer 250 g in totaal), in dikke plakjes gesneden
• 300 g varkensbuik, zonder vel, de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven, in blokjes van 1 cm gesneden
• 1 groene paprika, zonder zaadjes en grof gehakt
• 1 rode paprika, zonder zaadjes en grof gehakt
• 5 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
• 1 ui, gepeld en grof gehakt
• een klein bosje verse bladpeterselie, de blaadjes grof gehakt, de steeltjes fijngehakt
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• een flinke pluk saffraan
• 400 g kamschelpen of mosselen, geschrobd en zonder baard
• 300 g paellarijst
• 200 g rode paprika’s in olie, uit een potje, uitgelekt en in stukjes getrokken
• 1 blik van 400 g gehakte tomaten
• 1 liter kippen- of groentebouillon, liefst biologisch
• 12 grote garnalen, met schaal
• 150 g inktvis, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden
• 150 g sperziebonen, diagonaal in dunne plakjes gesneden
• 1 citroen, in partjes gesneden