Ovenpiepers met eieren & luxe ham

Ovenpiepers met eieren & luxe ham

Ovengebakken aardappels verdienen een prominente plek op je bord. Hier zijn Hollandse piepers gecombineerd met een simpel eitje en prosciutto.

Ingredienten



1 Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de aardappels in een pan met ruim koud water en wat zout. Kook ze 10 minuten op middelhoog vuur, laat de aardappels uitlekken en 3 minuten droog stomen in een vergiet. Schud nog even goed met het vergiet.

2 Leg de aardappels in een diepe braadslee met de boter, een scheut olijfolie en de knoflook, plus zout en peper. Schep ze hierin om en bak ze 30 minuten in de oven, tot ze licht goudbruin en voor driekwart gaar zijn.

3 Doe voor de salsa verde de knoflook, kappertjes, augurk, ansjovis en kruiden in een kom. Meng de mosterd en azijn erdoor en roer langzaam de olijfolie door het mengsel, tot de saus de gewenste dikte heeft. Voeg zout en peper toe naar smaak toe. Zet apart.

4 Neem de aardappels uit de oven, stamp ze lichtjes en verdeel over de braadslee – hoe meer de aardappel in contact komt met de braadslee, hoe krokanter hij wordt. Strooi de naaldjes rozemarijn en knoflook erover, en voeg nog een scheutje olijfolie toe. Schud even goed met de braadslee en zet weer in de oven. Bak de aardappels nog 40–45 minuten, of tot ze vanbuiten krokant zijn en vanbinnen lekker zacht.

5 Doe de rucola in een kom, druppel er wat olijfolie en citroensap over plus wat zout en peper. Hussel de blaadjes door elkaar. Schaaf er wat parmezaan over.

6 Schenk wat olijfolie – genoeg om de bodem met een heel dun laagje te bedekken – in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Breek de eieren boven de pan. Als de olie begint te spatten is-ie te heet, draai dan het vuur lager. Bak de eieren tot het wit is gestold maar de dooiers nog een beetje vloeibaar zijn. Neem ze voorzichtig met een spatel uit de pan en leg ze op een bord — dep een teveel aan olie eraf met keukenpapier.

7 Serveer ze met de superkrokante aardappels, rucolasalade en prosciutto, en druppel de salsa verde erover.

Per portie 737 kcal, 48,7 g vet (11,5 g verzadigd), 22,6 g eiwit, 55,3 g koolhydraten, 2,9 g suikers

4 personen

• 4 grote aardappels zoals Eigenheimer (à 300 g per stuk), geschild

• 30 g boter

• 1 bolletje knoflook, teentjes los

• naaldjes van ½ bosje rozemarijn

• extra vergine olijfolie

• 4 grote eieren

• 8 plakjes prosciutto, voor erbij

Salade

• 100 g rucola

• sap van ½ citroen

• parmezaan

Salsa verde

• 1½–2 tenen knoflook, fijngehakt

• 2 el kappertjes, fijngehakt

• 4 augurken, fijngehakt

• 6 ansjovisfilets, fijngesneden

• blaadjes van 2 flinke handenvol bladpeterselie, fijngehakt

• blaadjes van 1 bosje basilicum, fijngehakt

• blaadjes van 1 handvol verse munt, fijngehakt

• 1 el dijonmosterd

• 3 el rodewijnazijn

• 8 el extra vergine olijfolie


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Simply Jamie