Oesters met zwarte bonensaus

Oesters met zwarte bonensaus

Een oester is een weekdier met twee kleppen, de bovenste is plat en de onderste heeft een bolletje. Je hebt deze schelp vast weleens zien liggen of misschien geproefd: de buitenkant is ruw en grijs en binnenin vind je het visvlees met zijn specifieke zilte smaak. Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Schaal- en schelpdieren zijn altijd extra lekker als je ze lauw serveert. In dit recept pocheer je de oesters daarom kort, dat brengt de lekkere smaken meer naar voren!’

Bereiding1. Open de oesters met een oestermes (zie tip), snijd het oestervlees los en bewaar het vocht. Zeef het vocht, zodat eventuele schelpresten achterblijven. Haal het oestervlees uit de schelp, bewaar de holle schelp en doe de platte kant weg. Spoel de holle schelpen schoon onder koud, zacht stromend water.

2. Breng het gezeefde oestervocht aan de kook in een steelpan. Zet het vuur uit en voeg het oestervlees toe. Pocheer de oesters in het warme oestervocht terwijl je ze af en toe omdraait. Haal ze na zo’n  3 minuten uit de pan.

3. Voeg de bonenpasta toe aan het warme oestervocht, meng goed met een garde en kook dit 1 minuut op laag vuur in tot een mooie dikke saus. Meng het limoensap erdoor en houd zolang apart.

4. Druk de schelpen in een laag met grof zout of op zeewier, zodat  ze stevig liggen. Leg in elke schelp een oester en schep daar wat  van het zwartebonenmengsel over.

5. Verdeel de blokjes komkommer en de rode peper over de oesters, bedruppel met wat limoensap en bestrooi met de korianderblaadjes en wat limoenrasp.

Tip Wil jij weten hoe je oesters openmaakt? Bart weet raad! Kijk op zijn YouTube-kanaal (@BartsFishTales) hoe je dit doet.

Credits: Recepten: Bart van olphen. Fotografie: Davis Loftus. Styling: Inge Tichelaar.

4 personen

  • 24 grote oesters (zoals creuses) 
  • 3 el zwartebonenpasta 
  • rasp en sap van 1 limoen, plus extra sap
  • grof zout of zeewier, voor erbij (om de oesters op te presenteren)
  • stuk komkommer (à 5 cm), zaadlijsten verwijderd, in kleine blokjes 
  • rode peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 1 handvol verse korianderblaadjes, fijngehakt


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief