Dit recept voor een overheerlijke octopussalade is een feestje. Laat je niet afschrikken door de octopus en zijn tentakels. Het is geen regulier product, maar de smaak en het malse vlees zijn de moeite waard om deze zeevrucht in huis te halen. Deze typisch Italiaanse ‘insalata di polpo e patate’ (octopussalade met aardappel) wordt doorgaans als voorgerecht gegeten. De saffraan geeft het geheel een honingachtige touch.
1. Zet een grote pan gezouten water op hoog vuur en voeg de wittewijnazijn toe. Breng het water aan de kook, doe de octopus in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Haal de octopus zodra het water kookt even uit de pan (verwijder eventueel de huid). Doe hem terug in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Herhaal dit nog twee keer – zo voorkom je dat het vlees taai wordt. Laat de octopus daarna nog ongeveer 40 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
2. Zet het vuur uit en laat de octopus nog 10 minuten in het hete water doorgaren. Haal hem dan uit de pan en laat hem afkoelen op een grote schaal.
3. Snijd de tentakels van de octopus (de rest eet je niet!) in stukken van ongeveer 2 cm en zet deze apart. Kook ondertussen de aardappels in gezouten water gaar maar niet te zacht. Snijd de ui in ringen en bak deze in andere pan met wat olijfolie glazig. Snijd de aardappels in blokjes, en voeg ze samen met de stukjes octopus toe aan de gebakken uienringen.
4. Zet het vuur uit en voeg het saffraanvocht toe. Roer het geheel goed door zodat het zetmeel van de aardappels vrij komt en er een volle, licht ingedikte saffraansaus ontstaat. Serveer in diepe borden en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Credits Recepten Caspar Vrensen Fotografie Saskia van Osnabrugge
Tip Octopus koop je bij de visboer of bij de viskraam op de markt. Bij beide moet je ze vaak vooraf bestellen – bedenk dus zeker een week van tevoren wat je nodig hebt. Het beste is om 1 hele octopus te kopen. Gesneden octopustentakels vind je vaak bij toko’s of Turkse supermarkten in de diepvries; dit vlees is vaak een stuk taaier.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.