Mejadra-uien uit de oven

Mejadra-uien uit de oven

Dit is een heerlijke veganistische ovenschotel geinspireerd op mejadra, een populair Midden-Oosters gerecht. In dit recept vullen we uien met mild gekruide linzen, rijst en amandelen. En daarna gaan ze de oven in! 

Bereiding



1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de boven- en onderkant van de uien. Breng een pan water aan de kook op middelhoog vuur, voeg de uien toe en laat ze ongeveer 25 minuten zachtjes koken, tot je ze makkelijk doorboort met de punt van een mes.

2 Laat de uien uitlekken en iets afkoelen. Snijd ze doormidden en schep met een theelepel het vruchtvlees eruit; laat drie lagen intact om te vullen.

3 Snipper het uienvruchtvlees zo fijn mogelijk. Verhit 4 eetlepels van de olijfolie in een grote koekenpan, voeg de uisnippers toe en fruit ze 10 minuten, onder af en toe roeren, tot ze zacht zijn. Draai het vuur hoger en bak ze in nog eens 25 minuten diepbruin en krokant. Doe ze over op een met keukenpapier bekleed bord en bestrooi ze met zout en peper.

4 Verwarm de oven voor op 180 °C. Veeg de uienpan schoon en doe de komijn- en korianderzaadjes erin. Rooster ze een paar minuten op middelhoog vuur, of tot de geuren vrijkomen.

5 Voeg de rest van de olijfolie toe, samen met de rijst, linzen, kurkuma, piment, kaneel en een snuf zout en peper. Roer goed om de rijstkorrels met olie te bedekken, voeg dan de bouillon toe, breng dit alles aan de kook, leg het deksel op de pan en laat het mengsel 25–30 minuten op heel laag vuur staan, tot het meeste vocht is verdampt. Neem het deksel eraf, leg een theedoek over de pan, leg het deksel er weer op en wacht 10 minuten.

6 Roer de gebakken uisnippers, amandelen en de meeste gehakte peterselie erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en schep het in de zachte uienhelften; vul ze royaal en duw ze tegen elkaar; leg ze in een ingevette ovenschaal en schep er wat extra vulling omheen.

7 Druppel de azijn erover, gevolgd door het snufje suiker. Dek het gerecht strak af met alufolie en bak het 25 minuten in de oven; verwijder de folie 5 minuten voor het eind. Bestrooi het gerecht met de bewaarde amandelen. Serveer de gevulde uien warm en geef er een rucolasalade bij.

4–6 personen

• 6 grote uien, gepeld

• 5 el extra vergine olijfolie

• 1 tl komijnzaad, gekneusd

• 1 el korianderzaag, gekneusd

• 100 g witte basmatirijst

• 100 g bruine linzen

• ½ tl kurkuma

• 1 tl piment

• 1 tl kaneel

• 400 ml groentebouillon

• 50 g geschaafde amandelen, licht geroosterd, plus extra voor de garnering

• flinke handvol bladpeterselie, gehakt

• 2 el rodewijnazijn

• snuf kristalsuiker

rucola, voor erbij (optioneel)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief