Op zoek naar een voorgerecht met makreel? Alsjeblieft, we hebben een hele lekkere met jam en hangop. We kregen het recept ooit van de chefs van Fifteen, het voormalige restaurant van Jamie Oliver in Amsterdam. Dat het niet meer bestaat is jammer, maar gelukkig kunnen we nog van hun bestsellers genieten, zoals dit makreelrecept. En dat gewoon lekker thuis. Staat dit voorgerecht met makreel, jam en hangop binnenkort bij jou op een feestelijk menu?
1. Doe de geitenyoghurt in een passeerdoek (dat kan bijvoorbeeld een kaasdoek, linnen servet of theedoek zijn), hang hem als een buidel in een vergiet op pootjes, zet er iets zwaars bovenop en een diep bord onder zodat het vocht wordt opgevangen. Laat de geitenyoghurt zo minimaal 3 uur in de koelkast uitlekken.
2. Week voor de uienjam de gelatine in water. Maal de uitjes fijn in een keukenmachine en bak ze aan. Roer de suiker erdoor en blus af met wat zuur van de uitjes. Roer dan de geweekte gelatine erdoor. Laat het geheel afkoelen in de koelkast.
3. Verwijder de huid van de makreelfilet met een fileermes of vraag je visboer dit te doen. Snijd de makreel in zeer fijne blokjes om er een tartaar van te kunnen maken.
4. Meng de makreelblokjes met de fijngehakte koriander, bieslook, het gesnipperde pepertje en de rasp en het sap van de limoen. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie om het geheel wat smeuïger te maken.
5. Verdeel het makreelmengsel in vieren en maak daarvan een torentje op elk bord. Schep een vierde deel van de uienjam op elk torentje en doe daar een lepel van de geitenhangop over. Serveer met een half plakje roggebrood.
Credits Fotografie Mitchell van Voorbergen Recepten Michael Verswijveren