Kruidige donuts

Kruidige donuts

Bereiding

Ze zien eruit als zoete donuts, maar met dit deeg maak je ze net zo makkelijk hartig of fruitig. Gebruik dit recept als basis en ga los met je eigen decoratieideeën.

1 Los de gist op in de melk en 2 eetlepels warm water. Roer en laat 15 minuten staan, tot het schuimig is.

2 Zeef het meel, de koekkruiden en 1 theelepel zout in een kom. Schep er 150 g van in een andere kom, samen met 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel van het gistmengsel. Meng tot een glad geheel en laat 15 minuten rijzen.

3 Schep langzaam kleine stukjes boter door het gerezen beslag. Roer dan de eieren en sinaasappelrasp erdoor. Doe de rest van het meel en de suiker erbij en meng goed.

4 Bestrooi het werkblad met meel en kneed het deeg 20 minuten, tot het glad en niet meer plakkerig is (dit kun je in een mixer met deeghaken doen). Vorm er een bal van en leg die in een met olie ingevette kom. Laat 1-1½ uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.

5 Leg het op een bestoven werkblad en kneed losjes. Verdeel het in vier stukken en rol van elk stuk een lange worst. Snijd elke worst doormidden en elke helft in drieën, zodat je 24 stukken hebt.

6 Rol van elk stuk een bal en druk met je duim een gat in het midden. Leg ze op een plaat met bakpapier en laat ze op een warme plek 1 uur rijzen, tot ze in omvang zijn verdubbeld.

7 Vul een diepe pan voor twee derde met olie en verwarm hem op matig vuur tot 160 °C (als je geen thermometer hebt, kun je een stukje brood in de olie laten vallen – als het sist en bruin kleurt, is de olie heet genoeg). Trek de donuts in vorm en frituur ze, in delen, 1 minuut per kant, tot zegoudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

8 Decoreer de donuts door ze door fijne suiker te rollen, te bedruppelen met gesmolten chocolade of te bestrooien met gevriesdroogde bosvruchten. Of maak een glazuur van water met poedersuiker en smeer dat over de donuts.

Per donut 155 kcal, 7,9 g vet (2,6 g verzadigd), 2,8 g eiwit, 19,7g koolh., 4,6 g suiker

24 stuks
• 140 ml melk, verwarmd
• 1 el droge gist
• 475 g witbroodmeel, plus extra
• 2 tl koekkruiden
• 90 g fijne kristalsuiker
• 90 g zachte boter
• 2 eieren, losgeklopt
• geraspte schil van 1 sinaasappel
• slaolie, voor bakken en invetten

Decoratie-ideeën
• gesmolten chocolade (wit, melk of puur)
• gevriesdroogde bosvruchten, grof gehakt
• fijne kristalsuiker
• 250 g poedersuiker, gezeefd


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Kookboek van het Jaar!