Vegan citroen-polentataart

Vegan citroen-polentataart

Nigella Lawson: ‘Ik ben een tijd druk geweest om een vegan versie te creëren van mijn citroen-polentataart, een van mijn oude favorieten. Ik kreeg er namelijk heel veel verzoeken voor van mensen die er even verzot op zijn als ik maar niet langer het origineel met boter en eieren verdragen of kinderen hebben die veganist zijn. Mijn experimenten slaagden: ik had een recept dat werkte. Het gaf echter niet de goddelijke textuur van een korrelige maiscustard die smaakt als lemoncurd die is opgestijfd (zij het maar net) tot een taart. Ik wilde het al opgeven toen ik puur toevallig een foto zag van een soortgelijke vegan taart van Katy Morgan, auteur van de blog Oat Milk & Cookies, die vaak post onder de hashtag #veganisingnigella. Ik vroeg haar hoe ze mijn recept had aangepast, ze vertelde het me, ik probeerde het en ik vond het heerlijk. Dus hier is het, met veel dank en maar weinig wijzigingen. Het is het verhaal van een kruisbestuiving en creatieve samenwerking die mooie gerechten en hernieuwde recepten oplevert. Er kunnen nooit te veel citroentaarten in een boek van mij staan (wat dit natuurlijk is), en dit recept zal bij vrijwel iedereen in de smaak vallen omdat het zuivel-, ei- en glutenvrij is. Ik durf zelfs te suggereren dat wie geen noten mag hebben (wat kan de wereld toch wreed zijn!), het amandelmeel kan vervangen door rijstmeel. Moet je taart glutenvrij zijn, controleer dan of dat ook bij alle ingrediënten op het etiket staat. Soms verschilt dat per merk. Ik moet ook zeggen dat ik er niet veel succes mee had toen ik zuiverder plantaardige yoghurt gebruikte, hoe lekker die ook is; voor de structuur van de cake is kennelijk een standaard commerciële soort noodzakelijk. Sojamelk is het enige voedingsmiddel dat me echt tegenstaat, maar je proeft hem niet in de cake met amandel-sojayoghurt die ik hier gebruik. Ik denk dat je de siroop desgewenst best kunt vervangen door de citroen-vlierbloesemsiroop.

Ingredienten

1. Verwarm de oven voor op 180°C/hetelucht 160°C, bekleed de wand van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet het papier licht in met olie. Weeg de gemalen amandelen en polenta af in een kom en meng het bakpoeder, de baksoda en het zout er met een vork door.

2. Giet de olie in een grote wijde maatbeker, voeg de suiker toe en rasp de schil van de 2 citroenen erboven. Roer 1 minuut door elkaar en klop de sojayoghurt erdoor tot hij volledig is opgenomen. Schenk dan eenvoudig je beker natte ingrediënten in je kom met droge ingrediënten en zorg ervoor dat alles volledig wordt gemengd.

3. Schraap het beslag in de klaarstaande vorm en bak het circa 40 minuten in de oven, tot de taart loskomt van de zijkant en een prikker er schoon uitkomt.

4. Maak de siroop zodra de taart de oven in gaat. Meet de poedersuiker af in een kleine steelpan en voeg 75 ml sap van de geraspte citroenen toe. Verhit dit, rustig kloppend om klontjes te verwijderen, tot de suiker in het sap is opgelost. Schenk de siroop direct in een kannetje en laat afkoelen.

5. Zet de taart als hij gaar is op een rooster en prik er rondom in met een prikker zodat de siroop erin kan vloeien. Schenk of lepel de siroop erover; probeer dat geduldig te doen zodat er niet alleen een grote siroopplas op de bovenkant ontstaat.

6. Laat de in siroop gedrenkte taart afkoelen. Ga, voor je de springvorm opent, met een smal paletmes langs de rand zodat de taart loskomt op plaatsen waar de siroop aan de vorm vastzit. Ben je er niet zeker van dat je de taart in één stuk loskrijgt van de springvormbodem, geen zorgen. Serveer de taart zo of met bessen of rood fruit van je keuze.

Voor 8-12 plakken

 • 1 dl lichte olijfolie, plus wat extra om de vorm in te vetten
 • 150 g gemalen amandelen
 • 150 g fijne polenta (niet instant)
 • 2 tl bakpoeder
 • ½ tl baksoda (zo nodig glutenvrij)
 • ¼ tl fijn zeezout
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 2 grote citroenen, op kamertemperatuur
 • 2,5 dl naturel amandel-sojayoghurt, op kamertemperatuur
 • 75 g poedersuiker

Voor erbij (naar keuze)

 • bessen of rood fruit naar keuze

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief