Nigella Lawson: ‘Ik ben een tijd druk geweest om een vegan versie te creëren van mijn citroen-polentataart, een van mijn oude favorieten. Ik kreeg er namelijk heel veel verzoeken voor van mensen die er even verzot op zijn als ik maar niet langer het origineel met boter en eieren verdragen of kinderen hebben die veganist zijn. Mijn experimenten slaagden: ik had een recept dat werkte. Het gaf echter niet de goddelijke textuur van een korrelige maiscustard die smaakt als lemoncurd die is opgestijfd (zij het maar net) tot een taart. Ik wilde het al opgeven toen ik puur toevallig een foto zag van een soortgelijke vegan taart van Katy Morgan, auteur van de blog Oat Milk & Cookies, die vaak post onder de hashtag #veganisingnigella. Ik vroeg haar hoe ze mijn recept had aangepast, ze vertelde het me, ik probeerde het en ik vond het heerlijk. Dus hier is het, met veel dank en maar weinig wijzigingen. Het is het verhaal van een kruisbestuiving en creatieve samenwerking die mooie gerechten en hernieuwde recepten oplevert. Er kunnen nooit te veel citroentaarten in een boek van mij staan (wat dit natuurlijk is), en dit recept zal bij vrijwel iedereen in de smaak vallen omdat het zuivel-, ei- en glutenvrij is. Ik durf zelfs te suggereren dat wie geen noten mag hebben (wat kan de wereld toch wreed zijn!), het amandelmeel kan vervangen door rijstmeel. Moet je taart glutenvrij zijn, controleer dan of dat ook bij alle ingrediënten op het etiket staat. Soms verschilt dat per merk. Ik moet ook zeggen dat ik er niet veel succes mee had toen ik zuiverder plantaardige yoghurt gebruikte, hoe lekker die ook is; voor de structuur van de cake is kennelijk een standaard commerciële soort noodzakelijk. Sojamelk is het enige voedingsmiddel dat me echt tegenstaat, maar je proeft hem niet in de cake met amandel-sojayoghurt die ik hier gebruik. Ik denk dat je de siroop desgewenst best kunt vervangen door de citroen-vlierbloesemsiroop.
Voor 8-12 plakken
Voor erbij (naar keuze)