Knoflookbrood met roomkaas

Knoflookbrood met roomkaas

Wie houdt nou niet van knoflookbrood? Jamie Oliver: ‘Met dit breekbrood scoor je gegarandeerd. Ik heb er een recept voor twaalf personen van gemaakt, omdat de hoeveelheid deeg dan makkelijk werkt. Ik maak meestal twee platen deeg en vries er een in om een andere keer te bakken – daar zul je geen spijt van krijgen.’

Ingredienten

VAN TEVOREN (Als je wilt, kun je dit ook op de dag zelf maken.)

1. Giet 325 ml lauw water in een kom, doe de gist erbij en roer 2 minuten met een vork.

2. Voeg het broodmeel en een flinke snuf zeezout toe en roer met een vork tot het niet meer gaat. Breng het deeg vervolgens met schone handen bij elkaar en doe zo nodig nog wat extra meel erbij, zodat het deeg niet meer aan je handen plakt. Kneed het 5 minuten op een met meel bestoven werkvlak, of tot het zacht en elastisch is. Maak een grove bal van het deeg, leg hem in een met olie ingevette kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

3. Scheur het brood in stukjes  in een blender en maal tot kruimels. Wrijf twee bakplaten van 20 x 30 cm in met olijfolie en strooi de kruimels in een egale laag erover. Snipper de bovenste helft van de bos bladpeterselie in de blender. Pel de tenen knoflook, doe ze in de blender en maal ze fijn. Pers de citroen uit, voeg het citroensap en de roomkaas toe en maal alles glad. Proef een likje en breng het roomkaasmengsel op smaak.

4. Sla het deeg terug en verdeel in twee gelijke porties. Rek en strek de stukken een voor een op een met olie ingevet werkvlak uit tot 30 x 50 cm. Smeer de helft van het roomkaasmengsel erop, maar laat aan de verre, lange kant een rand van 5 cm vrij. Rol het deeg heel rustig van je af op en maak een soort Zwitserse rol ervan. Snijd de rol met een scherp mes in achttien stukjes en leg ze vrij dicht tegen elkaar aan op de plaat. Dek ze af en laat ze een nacht in de koelkast rijzen (als je het op de dag zelf doet, 45 minuten, of tot het volume verdubbeld is).

SERVEREN

Verhit de oven tot 220˚ C. Bak de broden 20 minuten onafgedekt, boven in de oven, of tot ze prachtig goudbruin zijn, en besprenkel voor het serveren met wat extra vierge olijfolie.

DE VRIEZER IS JE VRIEND De tweede plaat kun je na het voorbereiden en 45 minuten rijzen, afdekken en invriezen. Zet hem rechtstreeks uit de vriezer 25 minuten in de oven.

Energie: 191kcal. Vet: 3,6 g. Verz. vet: 1,5 g. Eiwit: 6,9 g. Koolhyd.: 34,5 g. Suiker: 1,8 g. Zout: 0,4 g. Vezels 1,8 g.

Voor 12 personen

  • 1 zakje (7 g) gedroogde gist
  • 500 g hard wit broodmeel, plus extra om te bestuiven
  • olijfolie
  • 50 g wit- of volkorenbrood
  • 1 grote bos bladpeterselie (60 g)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 200 g light roomkaas

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten