Kimchi maken, ofwel ingemaakte groenten maken, is leuker dan leuk. We noemen het ook wel fermenteren, echt een hele makkelijke manier om groenten in te maken. Kimchi is een eeuwenoud gerecht uit de Koreaanse keuken. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, gegrilde vis en gevogelte. Moeilijk? Nee. Genieten? Ja!
1. Snijd de kool in de lengte door en verwijder het hart. Snijd de gehalveerde kool in repen van 2,5 cm, meng die met het zout en de suiker en zet een nachtje in de koelkast. Zout en suiker onttrekken een groot deel van het vocht aan de kool.
2. Meng de volgende dag de knoflook met de gember, de chilivlokken, de vissaus, sojasaus, garnalen en de overgebleven suiker in een grote kom. Verdun met koud water tot de pekel de structuur van een dikke dressing heeft. Schrap de wortels en snijd ze in luciferdunne reepjes. Snijd de lente-ui in reepjes. Meng beide door de pekel.
3. Giet de kool af en meng door de pekel. Doe alles gesteriliseerde weckpot (inhoud circa 1 l). Laat de pot een nacht buiten de koelkast staan zodat het fermentatieproces van start gaat. De kimchi is na 24 uur al lekker, maar komt pas echt op smaak als je de pot twee weken afgesloten in de koelkast laat staan. Op een koele, donkere plek is kimchi een aantal maanden houdbaar.
Credits Fotografie Sigurd Kranendonk Recepten & foodstyling Samuel Levie
4 potjes/1 grote pot
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.