Kimchi Brisket Smash Burgers

Kimchi Brisket Smash Burgers

“Hamburgers mogen natuurlijk niet ontbreken in een bbq-boek, dus let’s go smash some! Smash burgers zijn de hippe variant waarvoor je de burgers maakt door versgedraaid gehakt te pletten op een zeer hete (gietijzeren) bakplaat. daardoor krijgen de burgers een heerlijk diepbruin knapperig randje, dat een enorme smaakboost geeft. En de beste burgersmaak? Die krijg je door zelf je vlees te malen. Ga je dan net als wij voor 100% brisket, dan heb je echt een topsmaak en de perfecte vlees-vetverhouding. Geen gehaktmolen? Kijk dan je slager eens lief aan om een topvleesmengsel voor je te draaien, in plaats van dat half-om-halfgehakt te pakken. Het vettige burgerbroodje, dat nog wat vetter wordt door de drie burgers en de plakken cheddar, breng je trouwens prima in balans met het friszure van de komkommer en de diepe smaken van de kimchi. makkelijk te maken, moeilijk om er maar eentje van te eten”, aldus Jord Althuizen in zijn boek Asian BBQ.

Bereiding

  1. Doe voor de pickled cucumber alle ingrediënten in een kom en laat minimaal 1 uur marineren. Maak de kimchimayonaise door in een kommetje alle ingrediënten te mengen.
  2. Draai je het burgergehakt zelf? Leg dan de metalen onderdelen van je vleesmolen 1 uur voor je gaat malen in de vriezer. Snijd je vlees in blokjes van ca. 1,5 cm en laat ze zo’n 20 minuten aanvriezen tot het vlees stevig maar nog niet bevroren is. Zet de vleesmolen in elkaar en rust hem uit met de 8 mm maalschijf. Leg wat ijs in een bak en zet hierin een rvs kom, zet dit onder het uiteinde van de vleesmolen. Voeg nu, terwijl de vleesmolen draait, steeds wat van het koude vlees toe. Prop er niet te veel tegelijk in maar doe rustig aan. Verdeel het burgergehakt in twaalf kleine bollen.
  3. Verhit een gietijzeren plaat of plancha op een BBQ of grill tot deze licht begint te roken. De plaat moet goed heet zijn om de bruine gebrande rand op het vlees te krijgen (de maillardreactie). Het beste is om per broodje aan de slag te gaan. Bak hiervoor steeds drie van de vleesbollen op de plancha. Leg steeds één bol op de hete plaat. Leg hier een stukje bakpapier op en plet vervolgens de burger met een spatel plat tot de burger nog maar 3-4 mm dik is. Haal de spatel eraf en trek het bakpapier los. Smash nu snel twee burgers van de andere twee bollen. Bak het vlees op de plaat tot de bovenkant begint te garen. Steek de burgers los met de spatel, draai ze om en beleg de gebakken burgers meteen met een plak kaas om te laten smelten.
  4. Doe op elke brioche of bun een royale hoeveelheid kimchimayonaise, wat van de komkommerschijfjes en stapel er vervolgens drie smash burgers op. Garneer met de gebakken uitjes en ga snel door met het maken van de volgende burger.

Fotocredits: Remko Kraaijeveld

Voor 4 personen | voorbereiding 1 uur, bereiding 30 minuten

PICKLED CUCUMBER

  • ½ komkommer, in plakken
  • 1 rode peper, in dunne ringen
  • 4 el rijstazijn
  • 3 el mirin fu
  • zout en zwarte peper

KIMCHIMAYONAISE

  • 200 g kimchi, grofgehakt
  • 100 g mayonaise
  • 1 el gochujang
  • 2 lente-uien, in dunne ringen

BURGERS

  • 800 g burgervlees (brisket is our choice!)
  • zout en zwarte peper
  • 12 plakken cheddar
  • 4 brioche of potato buns
  • 4 el gebakken uitjes

Benodigdheden

  • vleesmolen met 8 mm schijf (optioneel)
  • BBQ of grill
  • gietijzeren bakplaat of plancha
  • spatel

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Lente magazine