Kerstontbijtcake

Kerstontbijtcake

‘Ik vind kardemom een van de lekkerste winterspecerijen. Dit familielid van de gemberwortel wordt zowel in Azië als in Zuid-Amerika geteeld, de beste kwaliteit komt doorgaans uit India, Maleisië en Sri Lanka. Je kunt deze lichtpeperige smaakmaker zowel met zoet als met hartig combineren en zit nu in deze heerlijke cake’, aldus Rens Kroes.

Bereiding

1. Zet voor de kokosroom het blik kokosmelk een nacht in de koelkast. Zet hem zo ver mogelijk achterin, daar is het het koudst. Het mengsel gaat dan schiften — dat gebeurt pas als de melk koud genoeg is. Schud het blikje niet!

2. Kook voor de cake de zoete aardappels gaar, doe het vruchtvlees in de blender en maal fijn. Schep de puree in een kom en laat afkoelen. Verwarm ondertussen de oven op 180 C.

3. Klop de eieren luchtig in een kom.

4. Meng in een andere kom het meel, zuiveringszout en zeezout samen met de kruiden en specerijen. Roer goed door elkaar.

5. Voeg de ahornsiroop, de zoete aardappel, het citroensap en de eieren toe. Roer alles nog een keer goed door.

6. Vet een tulbandvorm in met wat kokosolie. Schep het deeg in de vorm en bak de cake 30-40 minuten in de oven, check af en toe met een prikker of hij gaar is. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.

7. Maak ondertussen de kokosroom. Open het kokosblik en schep de crème (de bovenste dikke laag)  met een lepel in een kom. Voeg de ahornsiroop, het vanillepoeder en kaneelpoeder toe en klop met een garde tot een glad, romig geheel. Serveer de room bij of op de cake.

Dit is een recept van Rens Kroes. Meer recepten van Rens Kroes? Bestel nu één van haar boeken, zoals Powerfood (€19,99, Uitgeverij Spectrum) of On the Go (€14,99, Uitgeverij Spectrum).

Credits: tekst Rens Kroes, recepten Marieke Verdenius en fotografie Mitchell van Voorbergenen

Voor 12 personen:

  • 350 g zoete aardappels
  • 3 eieren
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g havermeel
  • 2 tl zuiveringszout
  • snuf zeezout
  • ½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 100 ml ahornsiroop
  • 1 tl citroensap
  • geurloze kokosolie, om in te vetten

Kokosroom:

  • 1 blik pure kokosmelk (à 400 ml)
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl vanillepoeder, ongezoet
  • 1 tl kaneelpoeder

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine