Kersenjam met basilicum

Kersenjam met basilicum

Culinair journalist Laura de Grave crosst met een elektrische motor door heel Nederland om op zoek te gaan naar lokale producten en gerechten. Haar verhalen en recepten staan in het Nederland kookboek en op 24Kitchen worden haar avonturen ondertussen in de serie Lekker Lokaal uitgezonden. Wij mogen een recept met jullie delen: de beroemde kersenjam met basilicum van Twisted

Bereiding1. Verwarm de oven tot 180 °C. Ontpit de kersen. Doe de ontpitte kersen, citroensap en 100 ml water in een pan met dikke bodem. Laat op laag vuur circa 20 minuten koken.

2. Zet ondertussen de schone glazen inmaakpotten met de open kant naar boven op een bakplaat. Zet 25 minuten in de oven. Leg na 10 minuten de deksels naast de potten. Op deze manier zijn de potten goed gesteriliseerd en kun je de jam langer bewaren.

3. Pureer de kersen met een staafmixer. Snijd het basilicum fijn en voeg toe. Roer geleidelijk de geleisuiker door de jam. Laat op laag vuur circa 2 minuten koken.

Oma’s truc: Doe 1 theelepel jam op een bord en blaas zo dat de jam zich over het bord verspreidt. Houd het bord verticaal en haal met je vinger een streep door de jam. Als de jam niet uitloopt, dan is hij goed. Als de jam uitloopt, laat hem dan nog 1 minuut doorkoken.  Doe de test nogmaals. Loopt de jam nog steeds uit? Voeg  wat extra geleisuiker toe. Kook de jam in totaal nooit langer  dan 5 minuten, anders gaat de pectine kapot. 

4. Haal de bakplaat met hete potten en deksels uit de oven. Laat 5 minuten afkoelen. Schep met een soeplepel de warme jam door de (jam)trechter in de potten en vul ze tot de rand. Houd een bord onder de soeplepel om lekken te voorkomen.

5. Draai met een theedoek de deksels op de potten strak aan en laat ze omgekeerd 24 uur afkoelen. Zet de potten in de koelkast voor gebruik. De potten zijn ongeopend een jaar houdbaar.

Dit recept komt uit het Nederland kookboek. Er is ook een Engelstalig Dutch cookbook.
Fotografie: Hans de Kort 

4 potten à 250 ml. Bereiding 30 min. + 24 uur wachttijd.

  • 1 kg kersen
  • 1 el citroensap
  • 5 verse basilicumblaadjes
  • 300 g geleisuiker speciaal


Keukenspullen

  • 4 schone glazen inmaakpotten met een inhoud van 250 ml*
  • 4 schone deksels met waslaagje Ø 63 mm*
  • staafmixer
  • soeplepel
  • (jam)trechter (RVS)


*O.a. te koop bij Dille & KamilleTip: Doe een schort voor of een oud T-shirt aan; kersen ontpitten gaat meestal niet zonder te spatten


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief