‘Dit zijn heerlijke en heel eenvoudig te maken koekjes. Havermout bevat koolhydraten met veel vezels, wat betekent dat je er langer een vol gevoel door hebt. Experimenteer met verschillende smaken; vervang de koekkruiden bijvoorbeeld eens door kaneel of gemberpoeder.’ – aldus Jools Oliver.
Tip: bewaar ze in een luchtdichtbakje dan kun je ze lekker meenemen naar werk als snack.
1 Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
2 Doe het meel, de koekkruiden, het zuiveringszout, de havermout, gedroogde vruchtjes, pitten en zaadjes in een grote kom en meng alles goed door elkaar.
3 Klop in een andere kom de boter en beide suikersoorten tot een licht en luchtig mengsel. Breek het ei erboven en klop het erdoor.
4 Roer de droge ingrediënten erdoor; als het niet lukt om alles goed te mengen, gebruik dan je handen om even te kneden.
5 Maak je handen nat en rol 24 balletjes (walnootgrootte) van het mengsel. Leg ze op de beklede bakplaten en duw er lichtjes op met je handpalm — maak ze niet te plat. Bak de koekjes 8–10 minuten of tot ze goudbruin zijn en nog een beetje zacht in het midden.
6 Neem ze uit de oven. Als de koekjes niet te heet meer zijn om vast te pakken, doe je ze over op een rooster. Laat ze nog iets afkoelen. Lauwwarm zijn ze heerlijk, maar koud ook. Je kunt ze 5 dagen bewaren in een luchtdichte trommel.
Per portie 119 kcal, 5 g vet (2,3 g verzadigd), 2,3 g eiwit, 16 g koolhydraten, 7,4 g suikers
Voor 24 stuks
• 100 g spelt- of volkorenmeel
• 1 tl koekkruiden
• ½ tl zuiveringszout
• 250 g havermout
• 100 g gedroogde vruchtjes, zoals rozijnen, pruimen, abrikozen, bessen of cranberry’s; snijd grotere vruchten in kleine stukjes
• 25 g gemengde pitten en zaadjes, zoals pompoen- en zonnebloempitten, en maan-, lijn- en sesamzaad
• 100 g boter (op kamertemperatuur)
• 50 g fijne kristalsuiker
• 50 g donkere basterdsuiker
• 1 groot ei
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als je geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.